Προβληματισμός για τα νεκρά ψάρια στο φράγμα Αποσελέμη

Petite Perle 300×250

Πιθανό το ενδεχόμενο να πέφτουν λύματα μέσα στο φράγμα

Αναζητούνται τα αίτια που ευθύνονται για το θάνατο μικρών χρυσόψαρων μέσα στο Φράγμα Αποσελέμη. Τα νεκρά ψάρια επέπλεαν στο φράγμα στο ύψος του Αβδού και προκάλεσαν την ανησυχία και την άμεση κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για το συμβάν, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ αλλά και τις αναλύσεις εξειδικευμένων εργαστηρίων.

Το θέμα, όπως όλα δείχνουν, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" ήδη κάποιοι συνδέουν το συμβάν με το ενδεχόμενο να πέφτουν λύματα μέσα στο φράγμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του φράγματος, καθώς χωριά όπως το Αβδού και το Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό, συνεπώς τα λύματα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διενέργησε αυτοψία στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τα όσα κατήγγειλαν οι κάτοικοι.

Όπως εξηγεί στην «Πατρίδα» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Φώτης Καζάσης, ελήφθησαν δείγματα του νερού από τρία διαφορετικά σημεία του φράγματος εκτός από το σημείο όπου βρέθηκαν τα νεκρά ψάρια, ώστε να γίνουν φυσικοχημικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι. Επίσης ελήφθησαν δείγματα από τα νεκρά και τα ζωντανά ψάρια που εντοπίστηκαν, προκειμένου να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τον κ. Καζάση για το σκοπό αυτό ζητήθηκε και η συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ, για να γίνουν οι απαιτούμενοι τοξικολογικοί έλεγχοι και με κάθε τρόπο να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι το νερό του φράγματος ελέγχεται ανελλιπώς από το εργαστήριο που υπάρχει στο φράγμα και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη κάποιου προβλήματος. Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρώτος έλεγχος στο νερό του φράγματος, γίνεται με χρυσόψαρα τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο (προφανώς όχι εκεί που βρέθηκαν τα νεκρά ψάρια). Όπως τονίζει, τα συγκεκριμένα ψάρια δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα, γεγονός που πιστοποιεί την καλή κατάσταση του νερού.

Με πληροφορίες από Cretalive.gr, Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" – Λίλιαν Δαφερμάκη

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ