Ξύπνησαν μνήμες σε Δαμάστα και Μάραθος

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε και φέτος το ετήσιο καθιερωμένο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των Εθνομαρτύρων της Δαμάστας και του Μαράθου.

Ήταν 21 Αυγούστου του 1944 και 75 χρόνια μετά συγγενείς, χωριανοί, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρέθηκαν στα μαρτυρικά χωριά για να αποτίσουν έναν ύστατο φόρο τιμής στα 30 παλικάρια από τη Δαμάστα και στα 17 από το Μάραθος.

Τα βουρκωμένα μάτια των γερόντων που παρευρέθησαν στις τελετές μαρτυρούν τη γερμανική κτηνωδία που έζησαν τον μαύρο Αύγουστο του '44. Τότε που τα χωριά ντύθηκαν με το μαύρο πέπλο του θανάτου με τις χήρες, τα ορφανά, τις χαροκαμένες μάνες και τους συγγενείς των θυμάτων να μην ξεχνούν και να φέρνουν στο μυαλό τους κάθε χρόνο την τραγωδία που έπληξε τα χωριά τους.

Στο Μνημείο των πεσόντων στη θέση Κερατίδι στη Δαμάστα, εκεί που γράφτηκε η ιστορία και οι 30 Δαμαστιανοί πέρασαν στην αιωνιότητα, Εκκλησία, Αρχές και πλήθος κόσμου τίμησαν τους εκτελεστέντες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και την Πατρίδα μας.

Ενώ στο Μνημείο του Μαράθου η Μαραθιανή συγγραφέας Μαρία Πρινάρη Κακαβατσάκη μίλησε για τα παλικάρια του πιο μαρτυρικού μήνα του καλοκαιριού, όταν το ξημέρωμα της 21ης Αυγούστου του 1944 οι ήρωες του Μαράθου κοίταξαν κατάματα με ανδρεία το θάνατο.

Στα μνημεία των πεσόντων στο Κερατίδι της Δαμάστας και στο Μάραθος μεταξύ άλλων κατέθεσαν στεφάνια: ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μαλεβιζίου Θανάσης Κύρκος,  ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη Άρης Σαλούστρος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο βουλευτής ΜέΡΑ 25 Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας Π.Υ. υποπυραγός Εμμανουήλ Καρκανάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης, από την Νομαρχιακή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη, η εκπρόσωπος Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Έφη Βολανάκη, ο εκπρόσωπος ΚΚΕ Ηρακλείου Μιχάλης Χουστουλάκης, από το ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου ο Μιχάλης Φακουκάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαμάστας κ. Κώστας Μαυράκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαράθου κ. Φάνης Κοκκινάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας Γιώργος Σαρρής, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαράθου Νίκος Κοκκινάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρχου Ειρήνη Περβολαράκη, εκπρόσωπος της Αθλητικής Ομάδας της Δαμάστας και εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ