ΚΙΝΑΛ: Η κλιματική κρίση μας ωθεί να θέσουμε νέες προτεραιότητες στον αγροτοδιατροφικο τομέα

Petite Perle 300×250

Κοινή Δήλωση του υπεύθυνου ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής Γιώργου Αρβανιτίδη και του υπεύθυνου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Απόστολου Πάνα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Η κλιματική κρίση μας ωθεί να δώσουμε βάρος στην πρόληψη και να αναζητήσουμε νέα παραγωγικά μοντέλα και να θέσουμε νέες προτεραιότητες στον αγροτοδιατροφικο τομέα.

Με αφορμή τις πρωτοφανείς πυρκαγιές με παγκόσμιο αντίκτυπο σε Αμαζόνιο και Σιβηρία,την απώλεια μεγάλων δασικών εκτάσεων και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας αλλά και τη νέα έκθεση των Ηνωμένων  Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει αλλαγές στο πώς χρησιμοποιούμε τη γη και στο τι τρώμε, νιώθουμε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε με τη σειρά μας τη σημασία της πρόληψης και ενός νέου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με πρόνοιες για την κλιματική κρίση που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής εδώ και καιρό.

Στην κεντρική θέση της Έκθεσης που κάνει λόγο για φαύλο κύκλο μεταξύ υποβάθμισης εδαφών, κλιματικής αλλαγής και διατροφικών επιλογών θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις με νέες ιδέες, σχέδια και προτεραιότητες για τη χώρα που μειώνουν τις  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα θα βελτιώνουν τη διατροφική ασφάλεια.

Μια νέα οπτική για τη γεωργία, τη δασοκομία, τις αλλαγές χρήσεων γης, την προώθηση της μεσογειακής διατροφής κ.α. μπορούν να αποτελέσουν μια  πρώτης τάξης ευκαιρία τόσο για μια βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και για προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της.

Σταθεροί στην  άσκηση μιας προοδευτικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -και στα ζητήματα κλιματική αλλαγής- θα έχουμε πάντα ως κύριο μέλημα μας τις ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις για τη χώρα με έμφαση όχι μόνο στην καταστολή αλλά κυρίως στην καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των προκλήσεων και των συνθηκών κλιματικής κρίσης που βιώνει ήδη ολόκληρος ο πλανήτης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ