Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την προσχολική αγωγή

Petite Perle 300×250

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο Μαλεβιζίου με τους γονείς εδώ και μήνες να παρακολουθούν μια υπόθεση που κατά διαστήματα της δίνεται ένα διαφορετικό τέλος. Ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Επιβεβαιώνεται σε ένα ακόμα ζήτημα η ενιαία ευθύνη κράτους – περιφέρειας – δήμων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή είναι ότι, παρά την κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες απέκλεισε το Δήμο μας από τον σχεδιασμό, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα εφαρμοστεί άτυπα και όχι υποχρεωτικά.

Ο Δήμος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις λυόμενες αίθουσες του 1 ου Δημοτικού Σχολείου για να στεγάσει όποια παιδιά οι γονείς τους αποφασίσουν να φοιτήσουν. Ενώ άγνωστό είναι οι ειδικότητες και ο αριθμός του προσωπικού που θα προσληφθεί, αφού λόγω της μη υποχρεωτικότητας της φοίτησης, ο Δήμος δεν ξέρει πόσα παιδιά από τα 85 θα φοιτήσουν στο νήπιο και πόσα στον παιδικό, ώστε να ζητήσει το ανάλογο προσωπικό.

Και μην ξεχνάμε βέβαια το βασικό ότι ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει μόνιμο διορισμό νηπιαγωγών. Βέβαια όλα αυτά δεν μας δημιουργούν έκπληξη αφού η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που στις 26/2/2019 ανακοίνωσε τους δήμους όπου από τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 θα ισχύει η υποχρεωτική ένταξη στα νηπιαγωγεία δεν έδωσε ούτε δεκάρα, ενώ έκοψε και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για προσχολικές υποδομές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019!

Αλλά και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο για τη χρηματοδότηση, τις αναγκαίες υποδομές. Οι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωράνε στη "δίκαιη ανάπτυξη" των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Απλόχερα δίνουν 4 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ και στέκονται μίζερα απέναντι στις ανάγκες των παιδιών μας.

Αντίστοιχη ευθύνη έχει η μέχρι πρωτινός Δημοτική Αρχή που σιγοντάρει και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική και στο ζήτημα της παιδείας με την δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος. Όπου προτείνει ως αναγκαία λύση το στοίβαγμα των νηπίων σε λυόμενα κτήρια, που θα τοποθετηθούν σε προαύλιους χώρους σχολείων μειώνοντας τον αναγκαίο χώρο για όλα τα παιδιά ή σε οικόπεδο που έχει υποδείξει η Δημοτική Αρχή σε περιοχή ακατάλληλη και μη ασφαλή για τα παιδιά. Μάλιστα αυτή η τελευταία λύση προωθείται και μελλοντικά ως μόνιμη. Απέναντι στις σύγχρονες ανάγκες να δημιουργηθούν σύγχρονα και ασφαλή κτίρια που να καλύπτουν όλα τα παιδιά της περιοχής .

Η επόμενη δημοτική αρχή με δήμαρχο το κ. Μποκέα στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας πρότεινε την ίδια προσωρινή λύση για την στέγαση των παιδιών, ενώ απέκρυψε την ευθύνη των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής για το ζήτημα. Δίνοντας μια αόριστη υπόσχεση για μόνιμες δομές.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από την αρχή υποστήριξε την ουσιαστική υλοποίηση της σύγχρονης και ποιοτικής δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και ότι έγκαιρα έπρεπε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για τη εφαρμογή της, με ευθύνη του κράτους όπως και την ανάγκη να αναπτυχθεί το δίκτυο των δημόσιων παιδικών σταθμών. Ένα διαχρονικό αίτημα, επιστημονικά θεμελιωμένο, που συνδέεται με την ανάγκη όλα τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους να έχουν θέση σε αναβαθμισμένες προσχολικές δομές.

Καλούμε τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά να διεκδικήσουμε από κυβέρνηση – Περιφέρεια –Δήμο τη γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκαίων υποδομών, για την πλήρη υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών. Για να εξασφαλιστούν οι όροι της ουσιαστικής και ποιοτικής αναβάθμισής τους.

Διεκδικούμε:

 Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα με 25 παιδιά.
 Δημόσιοι, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού κάθε ειδικότητας.
 Τμήματα ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτή τη δομή.
 Ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
 Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές. Είναι βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη Προσχολική Αγωγή.
 Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό, αλλά ενιαίο, με συνέχεια μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ