Ο Μπολσονάρου κατηγορεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για εμπρησμό στον Αμαζόνιο

Petite Perle 300×250

Χωρίς να επικαλεστεί συγεκριμένες αποδείξεις, αλλά πεπεισμένος ότι έχουν ως στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της Βραζιλίας και της κυβέρνησής του στον κόσμο, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου  δείχνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στον Αμαζόνιο, ως υπεύθυνες για τις άνευ προηγουμένου πυρκαγιές, που δοκιμάζουν φέτος την περιοχή. 

«Όλα δείχνουν» ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις πηγαίνουν στον Αμαζόνιο για να βάλουν φωτιές στο δάσος» είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας live συνομιλίας μέσω Facebook που έχει με τους πολίτες. Όταν κλήθηκε να δώσει στοιχεία για τον ισχυρισμό του του, απάντησε:  «Δεν έχω κάποιο γραπτό σχέδιο, αλλά έτσι έτσι γίνεται… υπάρχει έγκλημα». Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι αιτία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκοψε τη χρηματοδότησή τους. «Λείπουν προφανώς χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους» υποστήριξε. 

Οι αντιδράσεις 

Για «αρρωστημένη δήλωση» έκανε λόγο ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας, υπογραμμίζοντας ότι  η αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του προέδρου της χώρας, που επιτίθεται στο περιβάλλον, αντί να το προστατεύει. Θύμισε δε ότι ο Μπολσονάρου αμφισβητεί ευθέως την κλιματική αλλαγή και δεν κρύβει τα σχέδιά του να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία αλλά και σε δραστηριότητες εξόρυξης. 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από μέλη του κοινοβουλίου. Ο Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κάτω Βουλής, έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, που έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Προειδοποίησε δε ότι η κυβέρνησή με τις πρωτοβουλίες της καταργεί νομοθεσία 30 ετών για την προστασία του περιβάλλοντος.

H εικόνα στον Αμαζόνιο

Σημειώνεται ότι οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους 72.843 πυρκαγιές. Πρόκειται για αύξηση 84% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η κατάσταση έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αφού ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη και ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση άνθρακα, που μειώνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Φιλοξενεί δε περίπου 3 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ