“Η κωμωδία των Ψευτογιατρών” στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

Τελευταία Ενημέρωση:

Το Σάββατο Παρασκευή 24 Αυγούστου στο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρουσβέλη, η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών», παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Αυγούστου, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», στις 21.00, στο πλαίσιο του 5 ου Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί».

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη.

Η επίδραση των Κρητών διανοουμένων που εξ’ αιτίας της απειλής των Τούρκων εγκαταστάθηκαν στα Επτάνησα, συνέβαλε κατά πολύ στην άνθιση του Επτανησιακού θεάτρου. Η σύζευξη της Επτανησιακής λαϊκής παράδοσης και ομιλίας με τη στερεή δομή της Κρητικής δραματουργίας, δημιούργησε μια νέα σχολή στο θέατρο και γέννησε συγγραφείς που σήμερα θεωρούνται οι πρωτοπόροι της Ελληνικής δραματουργίας.

Μεταξύ αυτών, ο Σαβόγιας Ρούσμελης, δεύτερης γενιάς Κρητικός, γεννημένος στη Ζάκυνθο περί το 1725. Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του, Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών, [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας. Η εμφανής επιρροή του Κατζούρμπου στο κείμενο, μαρτυρεί ότι ο συγγραφέας μάλλον είχε στα χέρια του το έργο του Χορτάτζη. Η γλώσσα του, κρητικοζακυνθινή διάλεκτος, αναδεικνύει τις επιδράσεις του κρητικού ιδιώματος, ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων του αντλούνται από τα τυπικά πορτραίτα της Κρητικής, αλλά και της Ιταλικής κωμωδίας.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...