Τέλος οι πλαστικές σακούλες στη Γερμανία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας κατέθεσε νομοσχέδιο για την οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Η απόφαση εγείρει ερωτήματα για το αν πρόκειται για μία ουσιαστική ή απλώς συμβολική κίνηση.

Παρά τη σημαντική μείωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χρήση και πώληση της πλαστικής σακούλας στα γερμανικά καταστήματα, για τη γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε αυτό δεν είναι αρκετό. Η ίδια θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο. «Είμαι σίγουρη ότι σύντομα σχεδόν κανείς δεν θα νοσταλγεί τις σακούλες μιας χρήσης», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει απαγόρευση των πιο λεπτών πλαστικών σακουλών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για φρούτα και για λαχανικά. Η Γερμανίδα υπουργός αναφέρει στο σχέδιό της ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν περίπου 20 τέτοιες σακούλες το χρόνο. Για τη Σούλτσε, η πλαστική σακούλα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Το νέο μέτρο ήρθε ομαλά ως συνέπεια μιας σειράς αποφάσεων. Ήδη από το 2016 οι επιχειρήσεις εμπορίου δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να κοστολογούνται οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία, γεγονός που οδήγησε με επιτυχία στη μείωση της κατανάλωσής της. Σε σχέση με το 2015 η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 64%.

«Συμβολικό μέτρο η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας»

Εμφανώς δυσαρεστημένος από την παραπάνω απόφαση φάνηκε ο εμπορικός σύλλογος HDE, ο οποίος είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Η απαγόρευση είναι μια σαφής παραβίαση της σύμβασης και της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στέφαν Γκέντ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών: οι πλαστικές σακούλες «χρησιμοποιούνται συχνά μετά από επανειλημμένη χρήση ως σακούλες σκουπιδιών. Καταλήγουν στο περιβάλλον μόνο, όταν οι καταναλωτές δεν κάνουν σωστό διαχωρισμό».

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, χαιρέτισε την απόφαση, κάνοντας όμως περισσότερο λόγο για ένα «συμβολικό μέτρο». Το ίδιο πιστεύει και η WWF: «Η απαγόρευση που έρχεται στη Γερμανία έχει μάλλον συμβολική σημασία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων Μπέρνχαρντ Μπάουσκε. Εξηγεί ότι όταν αυξάνεται παράλληλα η κατανάλωση χάρτινων σακουλών ή όταν οι καταναλωτές επιλέγουν τις δωρεάν σακούλες για τα φρούτα, από οικολογική άποψη το κέρδος είναι μηδαμινό.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η πολιτικός των Φιλελευθέρων Γιούντιθ Σκουντέλνι, αναφέροντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η απαγόρευση θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη σταθερά υψηλή κατανάλωση μικρότερων σακουλών για λαχανικά και φρούτα και θα τις αντικαταστήσει με οικολογικά χειρότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρονοβόρα χρήση χάρτινων σακουλών». Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν επανειλημμένα ότι, για παράδειγμα, οι χάρτινες σακούλες είναι πιο πιθανό να αποσυντεθούν αλλά δεν είναι πιο οικολογικές στην παραγωγή τους από τις πλαστικές σακούλες.

Θετικές αντιδράσεις

Από την άλλη πλευρά, ο οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος «DUH» χαιρέτισε την απόφαση, θεωρώντας ότι η παραγωγή πλαστικών σακουλών επιβαρύνει το περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη. Προτρέπει, επίσης, τους εμπόρους να προσφέρουν ελκυστικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών ως εναλλακτική λύση και να προωθούν τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης μέσω κουπονιών ή εκπτώσεων.

Η προβλεπόμενη απόφαση συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση και των βιολογικών και βιοδιασπώμενων σακουλών, καθώς σύμφωνα με τη Σούλτσε «το βιοπλασικό είναι μία απάτη και δεν αποσυντίθεται όπως τα οργανικά απόβλητα». Μάλιστα, μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού έχουν ληφθεί και στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, από το 2021.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ