Στο 1.70 η τιμή για την σταφίδα «άσσο» από την ΚΣΟΣ

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Με καθυστέρηση αποφάσισε φέτος η ΚΣΟΣ τις τιμές βάση των οποίων θα ξεκινήσει από βδομάδα την παραλαβή σταφίδας.

Οι τιμές διατηρούνται ωστόσο στα περσινά επίπεδα , δηλαδή ο άσσος 1.70 ευρώ το κιλό, το δυάρι 1.50 ευρώ, το τεσσάρι 1.20 και το πεντάρι 0.90 ευρώ.

Να θυμίσουμε πως πέρυσι η ΚΣΟΣ ξεκίνησε να παραλαμβάνει στις εγκαταστάσεις της στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου σταφίδα, στις 3 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας τιμές ίδιες με τις φετινές

Όπως δήλωσε στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» ο πρόεδρος της Γιώργος Ξυλούρης, δυστυχώς και φέτος η παραγωγή σταφίδας φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη όμως αυτό δεν αποτρέπει κάποιους εμπόρους να δοκιμάσουν τις αντοχές των σταφιδοπαραγωγών δίνοντας τους τιμές κάτω του κόστους.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως μεσάζοντες με το αζημίωτο αγόρασαν προ ημερών για λογαριασμό Κορίνθιων εμπόρων ποιοτική σταφίδα από τις Δαφνές προς 1,35 ευρώ το κιλό.

Τι γίνεται με τους ιδιώτες

Από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου άρχισε να παραλαμβάνει σταφίδα το εργοστάσιο του Γιάννη Περδικογιάννη στο δρόμο προς Μαλάδες.

Οι τιμές που προσφέρει , όπως μας είπε, είναι για την καλής ποιότητας σταφίδα 1.50-1.60 ευρώ το κιλό ενώ για το τεσσάρια (προς δυάρι) 1.25-1.40 ευρώ το κιλό.

 Ωστόσο φαίνεται πως οι τιμές της ΚΣΟΣ “τσιμπούν” προς τα πάνω πλέον και τις δικές του τιμές αλλά και των υπόλοιπων ιδιωτών.  

Σύμφωνα με τον κ Περδικογιάννη η εικόνα που έχει ως προς το προϊόν είναι πως φέτος ίσως η παραγωγή σταφίδας στον τόπο μας να είναι κατά τι μεγαλύτερη από πέρυσι. Η ποιότητα δεν είναι η άριστη, μια και τα σταφύλια φέτος είναι ταλαιπωρημένα από ασθένειες, ωστόσο δεν είναι και η χειρότερη δυνατή.

Εκείνο ωστόσο που μας τονίζει ο κ Περδικογιάννης είναι η ελλειμματική παραγωγή που πλέον χαρακτηρίζει την άλλοτε δυναμική στον τομέα της σταφίδας Ελλάδα.

Έτσι οι ίδιοι παραλαμβάνουν σταφίδα αλλά οι ποσότητες δεν επαρκούν ούτε καν να καλύψουν τις εσωτερικές μας ανάγκες πόσο μάλλον για να εξάγουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του χρειαζόμαστε σχεδόν 4-5 χιλιάδες τόνους ετησίως και παράγουμε 1,2-1,3 χιλιάδες άντε μετά βίας φέτος να φτάσουμε τους 1,5 χιλιάδες τόνους.

Έτσι βλέπουμε στην ελληνική αγορά εισαγωγές σταφίδας από την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία, το Αφγανιστάν όπου έχουν τη δυνατότητα μαζικότερης παραγωγής και σε τιμές που δεν μπορεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί.

Σε ότι αφορά δε το Μαλεβίζι, με την άλλοτε ανθηρή αμπελοκαλλιέργεια του, πλέον λίγοι είναι εκείνοι που παράγουν σταφίδα σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών που υπάρχουν στην αγορά του προϊόντος.     

Ελένη Βασιλάκη

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...