Β. Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες πρώτη προτεραιότητά μας στην Υγεία

Τη δέσμευσή του ότι το σύστημα Υγείας θα υποστηριχθεί, παρότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι ιδιαίτερα δύσκολη, έκανε ξεκάθαρη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε αβοήθητα τα νοσοκομεία. Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητά μας» δήλωσε, τονίζοντας πως κατανοεί την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το υπουργείο αυτό» τόνισε ο υπουργός Υγείας, παραθέτοντας στοιχεία με την κατάσταση που παρέλαβε, έπειτα από έρευνα δύο μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ένα στα δύο νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και τρία στα τέσσερα δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Επίσης, όπως εξήγησε, τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και ένα στα δύο δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. «Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν φάκελοι ασθενών πεταμένοι στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οκτώ στα δέκα νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και εννέα στα δέκα νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Αίσθηση προκαλεί ότι ένα στα δύο νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό, αλλά εκτός λειτουργίας.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7.205. Δηλαδή, όπως εξήγησε, 1.372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι από τις 1.618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018, καλύφθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

Σημαντικές ήταν και οι αναφορές που έγιναν για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, με τον υπουργό να μιλά για «υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτους ισολογισμούς και μηδενικό έλεγχο». Από τα 118 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, δέκα από αυτά ούτε και το 2017. Για τις προμήθειες, ο υπουργός είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο δύο διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας είπε, αναφερόμενος σε αυτά που παρέλαβε, ότι «ζήτημά μας δεν είναι η αντιπαράθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για 250 εκατ. δαπάνη για τους ανασφάλιστους, όμως δεν υπάρχει κωδικός γι' αυτό το κονδύλι» είπε.

Ο κ. Κικίλιας διαπίστωσε, όπως σημείωσε, απουσία μόνιμων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως είπε, 793 εκατ. έχει δώσει ο ιδιωτικός τομές για φάρμακα στα νοσοκομεία κι έχουν αποζημιωθεί 455 εκατ. Επίσης, διερευνώνται 100 με 150 εκατ. ευρώ επιπρόσθετες οικονομικές εκκρεμότητες των νοσοκομείων.

Σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό, και από την έρευνα στο ΕΚΑΒ. Όπως είπε, κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα από όλη τη χώρα και – όπως διαπίστωσε τον Αύγουστο – ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Τέλος, αναφορές έγιναν και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία, όπως σημείωσε ο υπουργός, αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, καθώς πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια. Τέλος, επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ