Πάνω από 10 χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς στη Ζάκυνθο-Ποντάρουν στην πτώση του αέρα

Petite Perle 300×250

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο, στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κερί και Αγαλά. Το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν ανεξέλεγκτο για πολλές ώρες εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν στο Ιόνιο Πέλαγος, ωστόσο από τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη «έχουμε μερικά σπίτια με ζημιές γιατί σταμάτησε έξω από το χωριό η φωτιά αλλά έχουμε μεγάλες καταστροφές στη φύση καθώς η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα».

Σύμφωνα και με πηγές της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο έφτασε στο χωριό Κερί, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί οι ζημιές που έγιναν. Το χωριό είχε ήδη εκκενωθεί, προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Ανεπίσημες αναφορές έκαναν λόγο για δύο σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες και τη σκεπή ενός ξενοδοχείου, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές.

Σε κατάσταση ετοιμότητας είχαν τεθεί και οι κάτοικοι του χωριού Αγαλάς. Ως τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

Τα ενεργά μέτωπα στη διάρκεια της νύχτας ήταν τρία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν εστιάσει στη δημιουργία μίας αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά του χωριού Αγαλά, ώστε να μην πλησιάσει τα σπίτια. Συνολικα, στην περιοχή επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Στην περιοχή έφτασε το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει επί τόπου τις απαιτούμενες επιχειρήσεις.

Στο νησί βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και η Περιφερειαρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ