«Χρυσή» θα πληρωθεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το 2020

Petite Perle 300×250

Για μια τουλάχιστον ακόμα χρονιά, και ειδικά το καλοκαίρι του 2020 οπότε η ζήτηση θα είναι όπως κάθε χρόνο μεγάλη, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτηθεί από παλιές μονάδες που λειτουργούν ήδη κατά παρέκκλιση των κοινοτικών οδηγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ενώ η ΔΕΗ είχε διαβεβαιώσει ότι προλαβαίνει να μετατρέψει τις αεριοστροβιλικές πετρελαϊκές μονάδες του Αθερινόλακκου σε μονάδες φυσικού αερίου, πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον χρονικά εφικτό.

Οι μονάδες αυτές, ισχύος 100 MW έχουν πάρει βεβαίως παράταση ζωής έως ότου τεθεί σε λειτουργία το καλώδιο της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, με τροπολογία που κατέθεσε τον Ιούνιο «μονομερώς» ο κ. Σταθάκης, χωρίς δηλαδή να έχει την έγκριση της Ε.Ε. Δηλαδή πρόβλημα επάρκειας φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει, ωστόσο το κόστος για να μην υπάρξει θα είναι μεγάλο και θα το πληρώσουν οι καταναλωτές όλης της χώρας μέσω των ΥΚΩ.

Και τούτο διότι εκτός από τη δαπανηρή λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, θα πρέπει το νησί να καλυφθεί και πάλι με δεκάδες Μεγαβάτ από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη τα οποία νοικιάζονται κάθε καλοκαίρι και στοιχίζουν πανάκριβα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι αεριοστροβιλικές πετρελαϊκές μονάδες του Αθερινόλακκου, με βάση προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν, λειτουργούν κατά παρέκκλιση από τους κοινοτικούς κανονισμούς, έως τα τέλη του 2019. Κανονικά λοιπόν από 1ης Ιανουαρίου 2020 θα έπρεπε να κλείσουν. Με την τροπολογία Σταθάκη θα συνεχίσουν να λειτουργούν (χωρίς να αποκλείεται να επιβληθούν ποινές από την Ε.Ε.) και θα είναι οι πρώτες που θα κλείσουν όταν συνδεθεί το «μικρό» καλώδιο, δηλαδή στο τέλος του 2020.

Η μετατροπή των μονάδων σε φυσικού αερίου, αποτελούσε μέρος της συνολικής λύσης για την εξασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, τόσο κατά την τριετία 2020 – 2023 (από την μικρή διασύνδεση έως τη μεγάλη) όσο και στην περίοδο μετά τη μεγάλη διασύνδεση. Η συνολική αυτή λύση, σε κάθε περίπτωση, θα στηρίζεται στην έλευση LNG στο νησί.

Συγκεκριμένα,  το "πακέτο" των τεσσάρων δράσεων που βασίζεται σε σχετική μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο περιλαμβάνει:

  • Τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο.
  • Την εγκατάσταση νέας μονάδας περί τα 100 MW, κατά προτίμηση με καύσιμο φυσικό αέριο.
  • Την προσθήκη νέας δυναμικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικών και φωτοβολταϊκών) στα επίπεδα των 100 με 150 MW.
  • Την εγκατάσταση και ένταξη στο σύστημα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (σύγχρονων μπαταριών) δυναμικότητας περί τα 30 με 40 MW.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πρόβλημα όσον αφορά το έγκαιρο της υλοποίησης φαίνεται ότι υπάρχει και για την εγκατάσταση FSRU. Το γεγονός έχει οδηγήσει τον ΔΕΣΦΑ να προτείνει  πιο μόνιμη και πιο μεγάλη εγκατάσταση, και συγκεκριμένα χερσαίο τερματικό σταθμό αεριοποίησης LNG.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ