Εμπλοκή στο έργο των κόμβων της Αγίας Πελαγίας εξαιτίας της αρχαιολογίας

Αν το  έργο  καθυστερήσει κινδυνεύει με απένταξη δηλώνει το υπουργείο υποδομών – Δε θα ανεχθούμε η γραφειοκρατία να πάει πίσω το έργο, δηλώνει ο Μενέλαος Μποκέας

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Σταμάτησαν οι μπουλντόζες να δουλεύουν το έργο στον κόμβο της Αγίας Πελαγίας, εξαιτίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.   

Αιτία η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας  για την παρακολούθηση του έργου  από την ΕΦΑ Ηρακλείου.

Σε   έγγραφο που απέστειλε στις 9 Σεπτεμβρίου η διεύθυνση Υποδομών Σταθερής Τροχιάς Συντηρήσεων και Ασφάλειας (Δ14)  που  έχει υπό την κηδεμονία της το έργο, προς την ΕΦΑ Ηράκλειου, φαίνεται ότι αφενός υπάρχει εμπλοκή αφετέρου  ότι το έργο κινδυνεύει με απένταξη, αν υπάρχει καθυστέρηση.

Η αρχαιολογία αναφέρει ότι εκτελούνται  εργασίες εκσκαφής  «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και επίβλεψη της υπηρεσίας» , την ώρα που η Δ14 σημειώνει ότι  ενημέρωσε  εγκαίρως, ενώ υπάρχει και σχετική χρηματοδότηση για αρχαιολογικές έρευνες στο μη καταληφθέν από το υπάρχον οδικό δίκτυο εδαφικό τμήμα.

Μάλιστα ρητά και κατηγορηματικά ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν διοικητικές καθυστερήσεις αφορούν στην υπηρεσία και στο Υπουργείο Πολιτισμού, και σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει ανάμειξη το Υπουργείο Υποδομών και η σχετική  εργολαβία.

Τονίζεται δε  ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει ασφυκτικά περιορισμένες χρονικές προθεσμίες για την  υλοποίησή του, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωσή του είναι μέχρι  το  Μάιο του 2020.

Τυχόν καθυστερήσεις ενέχουν το κίνδυνο απένταξης του, από το συγχρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα  και η άμεση υλοποίησή του,είναι επιβεβλημένη για την οδική ασφάλεια των διερχομένων πεζών και  οχημάτων, δεδομένου της συνεχούς καταγραφής τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Δήλωση Δημάρχου

Θέση στο θέμα πήρε και ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, ερωτηθείς από τη Φωνή Μαλεβιζίου.

"Δεν θα ανεχτούμε η γραφειοκρατία να πάει πίσω το έργο"δήλωσε ο κ. Μποκέας , αναφέροντας συγκεκριμένα:

"Η συχνότητα των ατυχημάτων και οι ανθρώπινες απώλειες στο φονικό σημείο του Βόρειου Οδικού Άξονα στο ύψος της Αγίας Πελαγίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καθυστερήσεων.

Ας γίνει αντιληπτό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δε θα ανεχτούμε γραφειοκρατικές διαδικασίες να πάνε πίσω ένα έργο που συζητιέται 25 χρόνια και η έλλειψη του οποίου βάφει με αίμα την άσφαλτο.

Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση.

 Στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής δε χωρά ούτε μια μέρα καθυστέρησης!

 Η κατασκευή των κόμβων πρόσβασης προς Αγία Πελαγία και Αχλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, έτσι ώστε ο Ιούνιος του 2020 να βρει την περιοχή με ασφαλή οδική πρόσβαση για ντόπιους και ξένους επισκέπτες".

*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ