Μελετούν προοπτική έρευνας υδρογονανθράκων και νότια της Κρήτης

Petite Perle 300×250

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση στη Βουλή προς κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ελληνικού δημοσίου σε "Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» για τις περιοχές «Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης», "Repsol – ΕΛ.ΠΕ» για «Ιόνιο» και ΕΛ.ΠΕ για «Περιοχή 10», η ΕΔΕΥ έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση τη ΣΜΠΕ στη «Νότια Κρήτη».

Η θαλάσσια περιοχή έκτασης 38.111 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπήκε στο μικροσκόπιο επιστημονικής ομάδας της ΕΔΕΥ, η οποία μελέτησε και κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος, όπως κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, το θαλάσσιο περιβάλλον και την πανίδα, ενώ προχώρησε και στην εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η προετοιμασία από τώρα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποσκοπεί ουσιαστικά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των πετρελαϊκών εταιριών που ενδεχομένως λάβουν μέρος σε επικείμενους διαγωνισμούς παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Παράλληλα, δίνεται εγκαίρως ο λόγος στην τοπική και επιστημονική κοινότητα για τη διατύπωση των παρατηρήσεων τους στην περιοχή ως προς την ανάγκη λήψης προληπτικών ή άλλων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράγοντες της αγοράς με αφορμή αυτήν την κίνηση της ΕΔΕΥ, υποστηρίζουν ότι ετοιμάζεται το έδαφος για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών στο ελληνικό upstream.

Εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός πως η ΕΔΕΥ φέρεται να ετοιμάζει και τη ΣΜΠΕ περιοχής δυτικά του Ιονίου.

Η ΣΜΠΕ νότια της Κρήτης περιλαμβάνει δύο σενάρια, στην περίπτωση που δεν αξιοποιηθούν και στο ενδεχόμενο που αξιοποιηθούν ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Με βάση αυτές τις λύσεις προχωρά στην καταγραφή των πιθανών επιπτώσεων στην περιοχή.  

Πηγή: Energypress

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ