Χρώματα και αρώματα στο Κεραμούτσι – Με μεγάλη επιτυχία η 2η γιορτή Κολοκύθας (φωτ. + video)

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Με χρώματα και αρώματα πλημμύρισε η πλατεία του Κεραμουτσίου στη 2η Γιορτή Κολοκύθας. Η γλυκοκολοκύθα είχε την τιμητική της κι' αν παλαιότερα οι νοικοκυρές τη χρησιμοποιούσαν σε πολλές συνταγές, στις μέρες μας λιγοστές είναι οι μαγείρισσες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λαχανικό με τη μεγάλη διατροφική αξία, αλλά και ως διακοσμητικό για να στολίσουν περίτεχνα το χώρο τους, όπως έκανε η κυρία Ελένη στο Κεραμούτσι.

Όμως στο Κεραμούτσι οι γυναίκες του χωριού έβαλαν τη φαντασία και το μεράκι τους και δημιούργησαν εκλεκτά φαγητά και γλυκά, έχοντας μέσα γλυκοκολοκύθα. Ο μπουφές στήθηκε σε αστείρευτη ποικιλία και ποσότητα, με δεκάδες αλμυρά και γλυκά πιάτα μοναδικά σε γεύση και χρώμα.

Εμπνευστής της ιδέας η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας κ. Λένας Ηγουμενάκη, η οποία σε μία συνάντηση με τον παραγωγό και χορηγό της γλυκοκολοκύθας κ. Μανώλη Βατσινάκη, πρότεινε να στηθεί μία γιορτή αφιερωμένη στη γλυκοκολοκύθα. Έτσι πέρυσι πρωτοδιοργανώθηκε η γιορτή, η οποία ναι μεν στέφθηκε με επιτυχία, όχι όμως όπως η φετινή, η οποία πέρασε κάθε προσδοκία, τόσο από την προσέλευση του κόσμου, όσο και του μπουφέ των αρωμάτων.

Οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού έφταναν στο χώρο της πλατείας, όχι με άδεια χέρια, αλλά με το πεσκέσι τους με τους εκλεκτούς μεζέδες. Ιδέες και συνταγές που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεφ, αφού οι μαγείρισσες έφτιαξαν τη γλυκοκολοκύθα γεμιστή, τηγανιτή, ψητή, σε πίτες, σε γλυκά και πολλά πολλά άλλα.

Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με χορό και φυσικά άφθονο κρασί και ρακή.

Ιδιαίτερη αναφορά στις ευεργετικές ιδιότητες της γλυκοκολοκύθας έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο τοπικό προϊόν και ευχαρίστησε όσους έδωσαν το "παρών" και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή.

Η πρόεδρος του Κεραμουτσίου κ. Πόπη Θραψανιωτάκη καλωσόρισε με μαντινάδες τους καλεσμένους της γιορτής, ενώ ευχαρίστησε τις νοικοκυρές και τους νοικοκύρηδες, που βοηθούν στην προβολή του χωριού.

Στο φεστιβάλ παρέστησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Κρήτης Μαρία Πιτστικάκη, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου Ελένη Ξυλούρη και ο πρώην δήμαρχος Τυλίσου Σταύρος Χαλκιαδάκης.

Μισός τόνος γλυκοκολοκύθας

Αν και η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τον μέγα χορηγό της γλυκοκολοκύθας κ. Μανώλη Βατσινάκη, αφού έσπασε το πόδι του και ήταν αδύνατη η μεταφορά του στο μποστάνι, αυτό όμως δεν πτόησε τη θέλησή του και δεν σταμάτησε στιγμή να περιποιείται τους σπόρους που θα έφερναν τις πολυπόθητες γλυκοκολοκύθες με τις ευεργετικές ιδιότητες.

Περίπου μισός τόνος γλυκοκολοκύθες μαγειρεύτηκαν στο Κεραμούτσι. Ο κ. Μανώλης Βατσινάκης, περιχαρής για την επιτυχία της εκδήλωσης, δήλωσε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ότι «450 κιλά γλυκοκολοκύθας μοιράστηκαν στις νοικοκυρές του χωριού και όλες τους δημιούργησαν από 2 και 3 ξεχωριστά πιάτα».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας λέγοντας «Δεν περίμενα ότι η ιδέα της κ. Λένας Ηγουμενάκη θα είχε τόση μεγάλη επιτυχία. Φέτος ο κόσμος που έχει έρθει είναι πολύ περισσότερος από πέρυσι και πιστεύω ότι η γιορτή θα γίνει θεσμός για το χωριό μας».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ