Συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι από το λουκέτο του Τhomas Cook

Petite Perle 300×250

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά, άμεση και μακροχρόνια, που υπέστησαν οι ξενοδόχοι της Κρήτης από τη χρεοκοπία του βρετανικού τουριστικού  κολοσσού Τhomas Cook αλλά και του κλάδου του στη Γερμανία, που διακινούσε στο νησί μας 450.000 τουρίστες σε ετήσια βάση.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη  με τη συμμετοχή τουριστικών φορέων αλλά και εκπροσώπων του ΕΚΗ και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν πως προέχει αυτή τη στιγμή, με ψυχραιμία, να δουν όχι μόνο το πώς θα μειώσουν τις ζημιές τους οι ξενοδόχοι με τη στήριξη της κυβέρνησης  αλλά και  να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, που ζημιώθηκαν οικονομικά, για να μην χάσουν θέσεις εργασίας, μισθούς και ταμείο ανεργίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο νησί μας περίπου 20 ξενοδοχεία αποκλειστικής συνεργασίας με τον Τhomas Cook, τα οποία θα κλείσουν αναγκαστικά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι πρώτοι υπολογισμοί όσων ξενοδόχων συνεργάζονται λιγότερο ή περισσότερο με τον Τhomas Cook είναι πως τα χρέη  που τους αφήνει ανέρχονται σε 100 εκ ευρώ.

 Ο  πρόεδρος των Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης  είπε πως η ζημιά δεν αφορά μόνο ξενοδόχους αλλά όλο τον τουριστικό κλάδο που ενωμένος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Τhomas Cook στην Κρήτη, Λευτέρη Παπακαλιάτη, η ζημιά δεν είναι απλώς μεγάλη αλλά τεράστια. Σε ότι αφορά τα αποκλειστικά συνεργαζόμενα με την Τhomas Cook ξενοδοχεία υπάρχει, όπως αποκάλυψε ο ίδιος,  ένα σχέδιο, ένα plan B, αλλά χρειάζεται η βοήθεια όλων και ειδικά από την κυβέρνηση για να υλοποιηθεί.

 Ο κ Παπακαλιάτης περιέγραψε πως αυτή τη στιγμή συνεργασία μικρή η μεγάλη με τον Τhomas Cook έχουν πάνω από 300 ξενοδοχεία της Κρήτης των οποίων τα τιμολόγια από το τέλος Ιουνίου είναι ανεξόφλητα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε τηλεφωνική επαφή με το Υπουργείο Τουρισμού και τέθηκαν εκ νέου ζητήματα σχετιζόμενα με τον ξενοδοχειακό κλάδο και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Τη Δευτέρα θα συγκληθεί νέα διυπουργική προκειμένου να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, έχοντας στα χέρια της οικονομικά στοιχεία της ζημιάς απ' όλη τη χώρα, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς και του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης ζήτησαν και πήραν διαβεβαιώσεις πως θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, στα ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημιά, στην ώρα τους ενώ γίνεται προσπάθεια να προστεθεί ένας ακόμα μήνας στο ταμείο ανεργίας ώστε να πάρουν τα επιδόματα τους κανονικά όσοι χάσουν τη δουλειά τους αρχές Οκτωβρίου . Επίσης ζητήθηκε να ειδωθεί με ευαισθησία και η διασφάλιση θέσεων εργασίας από τη νέα τουριστική σεζόν

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ