Συνάντηση κλιμακίου της ΚΟ Ηρακλείου με την επιτροπή των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ηρακλείου

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 25/9 συνάντηση κλιμακίου της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο οποίο συμμετείχαν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου», Δημήτρης Βρύσαλης, με την επιτροπή των εργαζόμενων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Δήμου Ηρακλείου.

Στην συνάντηση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους καθώς σε λίγες μέρες λήγει και η παράταση του προγράμματος με άμεση συνέπεια 398 εργαζόμενοι στον Δήμο Ηρακλείου να βρεθούν στην ανεργία και μάλιστα χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να λάβουν επίδομα ανεργίας. Την ανησυχία τους εντείνουν οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών «για 9000 πλεονάζοντες συμβασιούχους». Την ίδια στιγμή τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να μην τους αναγνωρίζει κανένας ως εργαζόμενους αλλά ως «ωφελούμενους» και ενώ υπάρχουν υπηρεσίες που χωρίς αυτούς θα υπολειτουργούν.

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως είναι αυτονόητο ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τόνισε πως δίνουν το αγωνιστικό παράδειγμα στους εργαζόμενους των υπόλοιπων δήμων και δομών. Το ΚΚΕ με την κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτει κατέθεσε πρόταση στην περασμένη βουλή για τροποποίηση του άρθρου 106 του συντάγματος που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπως των δικών σας, σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν τη δέχθηκε. Αυτό διότι είναι κόμματα της ΕΕ που υποστηρίζουν την ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τέτοια προγράμματα, έχοντας ως βασικό μέλημα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κάθε μορφής να αντικαταστήσουν σταδιακά τους εργαζόμενους με μόνιμη δουλειά. Είναι μια πορεία που εξυπηρετεί την αποδυνάμωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα σημαντικές δημόσιές δομές να περάσουν σταδιακά στα χέρια ιδιωτών εργολάβων. Αυτή είναι η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Επεσήμανε πως ως Κόμμα στη βουλή αλλά και στην Περιφέρεια θα φέρουμε ξανά το θέμα, θα πιέσουμε όσο μπορούμε ώστε τα αιτήματα των εργαζομένων να φτάσουν παντού και να δικαιωθούν.

Τέλος, ανέδειξε την σημασία της συνέχισης του οργανωμένου ανυποχώρητου αγώνα τους  για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της ομηρίας και της ανασφάλειας. Να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία «του τίποτα δε γίνεται», να μην «τσιμπήσουν» στον εφησυχασμό και τις ψεύτικες ελπίδες, που καλλιεργούν όλες οι κυβερνήσεις, να προετοιμαστούν και να συνεχίσουν να κρατούν την ίδια αγωνιστική στάση, την σύμπλευση με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η αγανάκτηση να εκφραστεί με ενίσχυση των διεκδικήσεων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, να μπει στο επίκεντρο η μόνιμη και σταθερή εργασία. Κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους να μην εφησυχάζουν από τους ελιγμούς της κυβέρνησης που γίνονται κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης πρόσθεσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» επίμονα έχει ζητήσει από την Δημοτική Αρχή και τις άλλες παρατάξεις όχι μόνο να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλίες, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο εμφανίζονται τάχα ως όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης για να κρύψουν ότι με την στάση τους ουσιαστικά υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική που σας θέλει ανακυκλώσιμους και ευάλωτους, που θέλει τις υπηρεσίες του δήμου χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.

Related Articles