Υπ. Εργασίας σε Εργαζόμενους Κοινωφελούς: Δεν θα δοθεί παράταση στους 30.333 ωφελουμένους

Petite Perle 300×250

Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα και όχι ανεργία», ήταν το σύνθημα στο πανό της Επιτροπής, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μετρούν αυτήν την περίοδο αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, καθώς το πρόγραμμα μετά την τετράμηνη παράτασή του φτάνει στο τέλος του.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Επιτροπής εκπρόσωποι του υπουργείου ξεκαθάρισαν πως δεν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, ενώ για μια σειρά σοβαρά ζητήματα, όπως τις συνθήκες δουλειάς, τα μέτρα προστασίας, δήλωσαν αναρμόδιοι και παρέπεμψαν τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εσωτερικών. Για «υπουργείο κοροϊδίας» έκανε λόγο το Συνδικάτο και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη της Επιτροπής, την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) για να συζητήσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Στην «κανονικότητα» κυβέρνησης και δημοτικών αρχών και τις επιπτώσεις της για τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ο Γιώργος Λάζαρης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Υπενθύμισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, τα κενά και τις ελλείψεις που «μπαλώνονται» με «ευέλικτους» εργαζόμενους, όπως οι εργαζόμενοι μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα». Όπως εξήγησε, απέναντι στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών βρίσκονται οι αντεργατικοί νόμοι, ενώ υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις σωματείων για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που εμποδίζει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Για τους δήμους και τις Περιφέρειες είμαστε «τζάμπα κρέας»», τόνισε η Κατερίνα Ζερβού, μέλος της Παναττικής Επιτροπής. «Η δουλειά μας μέσα στα κοινωφελή προγράμματα που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης μεταφράζεται σε συνεχή εναλλαγή εργασιακών χώρων και ειδικοτήτων, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο», υπογράμμισε, με «μισθούς πείνας» και τις ελλείψεις Μέσων Ατομικής Προστασίας να αποτελούν την καθημερινότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Όσο για την επιμήκυνση του προγράμματος, όπως σχολίασε, υπήρξε μια ανακούφιση η οποία όμως απλά μετέθεσε το πρόβλημα χιλιάδων εργαζομένων. Έτσι, το επόμενο διάστημα τους περιμένει η επιστροφή στην ανεργία, χωρίς να δικαιούνται όλοι τους ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας. «Αυτή η ομηρία και η εργασιακή ανασφάλεια πρέπει να τελειώσει», κατέληξε και κάλεσε τους συναδέλφους της να συνεχίσουν και να εντείνουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση έκανε η Νατάσα Καμπέλη, εργαζόμενη στο πρόγραμμα και μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Εξέφρασε τη στήριξη της ΟΓΕ στα αιτήματα της κινητοποίησης και κάλεσε ιδιαίτερα τις γυναίκες που δουλεύουν στην «κοινωφελή εργασία» σε οργάνωση και αγώνα μέσα από τα σωματεία τους και το Συνδικάτο ΟΤΑ.

Πηγή902.gr

https://www.aftodioikisi.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ