ΚΚΕ: Επικίνδυνη η Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

Petite Perle 300×250

Ερώτηση για την ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΚΚΕ.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν αναλυτικά: "Η κυβέρνηση της ΝΔ στα πλαίσια του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της Ελληνο-Αμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκταση της.

Η συμφωνία αυτή, η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει :

  • Την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας που χρησιμοποιεί ο ΑμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός για επιθέσεις κατά χωρών και λαών της περιοχής.
  • Τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα, τις βάσεις Drones στη Λάρισα, αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που προορίζεται για τη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την προώθηση τους σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Σε συνδυασμό με τα πάρα πάνω καιροφυλακτεί ο κίνδυνος για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Άραξο.

Στην πράξη, η συμφωνία αυτή μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και τον λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει πανελλαδικά ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των "Κρατών Ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν Αμερικάνικες βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ΕυρωΑτλαντικού τόξου πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύουν τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Με ΕυρωΑτλαντική ευθύνη επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα και δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

Να καταγγελθεί τώρα η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

Καμιά συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα πάρα πάνω και στην αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση κατά της επικίνδυνης Ελληνο-Αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές: Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλεξάνδρα Παπαρήγα, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ