Αναβολή στη δίκη για τα εικονικά τιμολόγια οινοσταφύλων του 2009 στην ΕΑΣΗ

Petite Perle 300×250

Στις δικαστικές αίθουσες επρόκειτο να φθάσει σήμερα Τρίτη, χρόνια μετά την αποκάλυψη της, μια υπόθεση που είχε ταρακουνήσει για τα καλά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου το 2010, όταν είδε το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για τον εντοπισμό από το ΣΔΟΕ εικονικών τιμολογίων πώλησης οινσταφύλων στην ΕΑΣΗ, αξίας 290.937 ευρώ, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο, τότε πρόεδρο της Οργάνωσης Μανόλη Γαβαλά αλλά και τους γιούς του, Σταύρο   και Νίκο, των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στα τιμολόγια. Επίσης κατηγορούμενα είναι μέλη του τότε ΔΣ της Οργάνωσης αλλά και άλλα στελέχη της.

Λόγω του ότι ωστόσο τράβηξαν σε μάκρος χρόνου οι δίκες που προηγήθηκαν δεν έμεινε χρόνος για να περάσει το Δικαστήριο στην υπόθεση της ΕΑΣΗ κι έτσι η εκδίκαση πήρε αναβολή για τις 14 Απριλίου 2020.

Το θέμα είχα αποκαλύψει το 2010 η εφημερίδα «Πατρίς» αναφέροντας πως επρόκειτο για το πόρισμα έκθεσης ελέγχου του ΣΔΟΕ, το οποίο εντόπιζε εικονικά τιμολόγια αγοράς και δελτία ποσοτικής παραλαβής ανύπαρκτων στο σύνολο τους συναλλαγών.

Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα ,το ΣΔΟΕ κατέθεσε την έκθεση στον πρόεδρο της Ένωσης Μανώλη Γαβαλά ο οποίος συγκάλεσε τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε η έκδοση 8 εικονικών τιμολογίων αγοράς οινοστάφυλων από την Ένωση συνολικού ύψους 290.937 ευρώ. Επίσης ο έλεγχος διαπίστωσε 25 δελτία ποσοτικής παραλαβής, εικονικά ως προς τις συναλλαγές.

Ο Μανόλης Γαβαλάς τότε είχε υποστηρίξει πως ήταν ανακριβή τα αποτελέσματα των ελέγχων. Οι Ορκωτοί Λογιστές, όπως εξάλλου επικαλέστηκε ο ίδιος,  δεν βρήκαν παρατυπία στις συναλλαγές.

Σε γραπτή απάντηση του ο Μανόλης Γαβαλάς, μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει πως το υπηρεσιακό σημείωμα, το οποίο εκδίδεται στα πλαίσια απλών φορολογικών ελέγχων, με κλήση για ακρόαση που επιδόθηκε στην νομική υπηρεσία της Ε.Α.Σ.Η, δεν ήταν πόρισμα, όπως ερμηνεύθηκε από εκείνους που το δημοσιοποίησαν για να ζητήσουν την παραίτηση του από το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ.Η., ενώ αρνήθηκαν τη σύγκληση της Γ/Σ της Οργάνωσης, για το ίδιο θέμα.

Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για προσπάθεια ηθικής εξόντωσης του αδιαφορώντας πλήρως για τον κίνδυνο να ζημιωθεί η οργάνωση ενώ είχε σταθεί στην παραγωγική  ικανότητα των οιναμπέλων της οικογένειάς του, έκτασης 200 στρεμμάτων, τα οποία μπορούν να παράξουν 388.600 κιλά οινοστάφυλα.

Σε ότι αφορά ειδικά τις επίμαχες ποσότητες οινοσταφύλων ο Μανόλης Γαβαλάς είχε πει πως οι  δύο γιοί του  παραδώσανε στην ΕΑΣΗ 289.320 κιλά οινοστάφυλα και εκείνος  82.749 κιλά, τα οποία πληρώθηκαν όπως όλοι οι παραγωγοί, στην τιμή των 0,31 € ανά κιλό και εισέπραξαν συνολικά το ποσό των 93.756,03 € (18.510,43 € ο Εμμ. Γαβαλάς, 28.942,70 € ο Νικόλαος και 46.342,90 € ο Σταύρος) και όχι 290.000 €, όπως αναφέρονταν στα δημοσιεύματα της εποχής.

Στην σημερινή δίκη πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν κληθεί να καταθέσουν τουλάχιστον δώδεκα μάρτυρες, μέλη του τότε ΔΣ της Ένωσης αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ