Ερώτηση 20 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ρύθμισης απαλλαγής οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας

Petite Perle 300×250

Στη Βουλή φέρνουν με ερώτηση τους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της πορείας της ρύθμισης για απαλλαγή των ασφαλισμένων λόγω εύλογης αμφιβολίας.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι με την ψήφιση του Νόμου 4554/2018 νομοθετήθηκε η διαδικασία διαγραφής οφειλών και η απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους κ.λπ. λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων, και μέσα από την ερώτηση τους ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.4554/2018 για τις περιπτώσεις απαλλαγής ασφαλισμένων λόγω εύλογης αμφιβολίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, ότι η δυνατότητα αυτή δόθηκε σε ασφαλισμένους στο π. ΟΓΑ λόγω  δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια και παράλληλα ασφαλισμένους στον π. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα, σε δημοσιογράφους παλαιούς ασφαλισμένους στο π. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένους στον π. ΟΑΕΕ με την ίδια ιδιότητα, αλλά και σε νέους ασφαλισμένους Ν.2084/1992 (μετά την 1/1/1993) με παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς.

Οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη) επισημαίνουν μάλιστα ότι μετά την ψήφιση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έγινε ακόμη πιο επιτακτικό να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων για όσους ασφαλισμένους έχουν υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ για το θέμα της εύλογης αμφιβολίας.

Στο κείμενο της ερώτησης υπάρχει ειδική αναφορά στην επισήμανση από τον Συνήγορο του Πολίτη για αρκετές περιπτώσεις μη δυνατότητας ολοκλήρωσης υποβολής αίτησης στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (Ν4611/2019) μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ από ασφαλισμένους για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση επί της αίτησης περί αμφισβήτησης οφειλής λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υπαγωγή σε δύο ή περισσότερους φορείς. 

Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον, πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για την απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους κ.λπ. λόγω εύλογης αμφιβολίας, αλλά και πόσες αποφάσεις διαγραφής οφειλών έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία ΕΦΚΑ. Και, δεύτερον, ρωτούν, ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την άμεση έκδοση της απόφασης και ένταξης των ασφαλισμένων στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ