Στο Μαλεβίζι την Κυριακή οι "Μυθοκρουσμένοι" του Εσπερινού Γυμνασίου

Petite Perle 300×250

Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του Μαλεβιζίου είναι αφιερωμένη η 2η Μυθοκρουσία για το σχολικό έτος 2019 – 2020 της περιβαλλοντικής ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, που αποκαλούνται «Μυθοκρουσμένοι».

Τίτλος της: Περιδιάβαση στις εκβολές της ιστορίας των βορειοανατολικών παρυφών του Ψηλορείτη.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου είναι Ηράκλειο – Πηγή Αλμυρού ποταμού – Λόφος Καστροκεφάλας – Παλαιόκαστρο – Αρχαίο λιμάνι Αγίας Πελαγίας.

Στις 09:00 το πρωί, οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν  έξω από τη δυτική είσοδο του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος (Δημοκρατίας 1).

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα: «Επιβιβαζόμαστε στα αυτοκίνητα και κατευθυνόμαστε προς τις βορειοανατολικές παρυφές του Ψηλορείτη, όπου θα έχουμε θέα της μικρής λίμνης στον πυθμένα της οποίας πηγάζει ο Αλμυρός ποταμός.

 Θα παρατηρήσουμε από ψηλά την οφιοειδή πορεία του ποταμού που εκβάλλει στο μέσο της κοιλότητας του ομώνυμου κόλπου του Αλμυρού στην περιοχή της Αμμουδάρας.

Στη συνέχεια, από σημείο του δρόμου που οδηγεί στη Ρογδιά, θα κάνουμε μικρή πεζοπορία, περίπου μισής ώρας σε χωματόδρομο, για να φτάσουμε στην κορυφή του λόφου της Καστροκεφάλας στα (Ε)λληνοπεράματα Ηρακλείου.

 Ο λόφος έχει υψόμετρο 355 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας και έχει μοναδική θέα προς τη θάλασσα, τον οικισμό της Ρογδιάς, την ιερή πυραμοειδή κορυφή του Στρούμπουλα, τον κάμπο του Ηρακλείου και το φαράγγι της Κέρης.

 Στην Καστροκεφάλα υπήρχε οικισμός που κατοικήθηκε ανάμεσα στο 1200 π.Χ. και στο 1000 π.Χ., στην αρχή της Μυκηναϊκής εποχής στην Κρήτη.

Στην κορυφή θα γίνει ξενάγηση και εκτός από τα απομεινάρια του οικισμού, θα δούμε την ακρόπολη και το κυκλώπειο τείχος. Επίσης θα θαυμάσουμε ένα υπέροχο γεωλογικό ψηφιδωτό με καστρικές µορφές, βραχογλυφές στον ασβεστόλιθο και ανεξερεύνητα βάραθρα.

Αφού πεζοπορήσουμε στον ίδιο δρόμο, επιστρέφουμε προς τα αυτοκίνητα και κατευθυνόμαστε στο Παλαιόκαστρο. Εκεί θα επισκεφτούμε την κορυφή του μαρμάρινου βράχου, ανατολικά της παραλίας του Παλαιοκάστρου, όπου δέσποζε κάποτε το ομώνυμο κάστρο, ένα ενετικό φρούριο που προστάτευε τον κόλπο του Ηρακλείου από εχθρικές επιδρομές.

 Με γεμάτα πνευμόνια από καθαρό αέρα και ζαλισμένα μάτια από το μπλε του κρητικού πελάγους, θα κατευθυνθούμε προς την παραλία της Αγίας Πελαγίας, όπου θα κάνουμε μπάνιο και θα παρατηρήσουμε τα απομεινάρια αρχαίου λιμανιού στο βυθό της θάλασσας.

Για την παρατήρηση του βυθού θα χρειαστείτε μάσκα και βατραχοπέδιλα»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ