Νίκος Ηγουμενίδης: Να συγκεκριμενοποιήσουμε τα ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους

Petite Perle 300×250

Στην κοινή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου έδωσε σήμερα (Σάββατο 12 Οκτ 2019) το παρών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έκανε μια σύντομη τοποθέτηση αναφορικά με τα 4 θέματα της σύσκεψης, δηλαδή τη μείωση ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις, τον ακατάσχετο επαγγελματικό, το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων και το μεταφορικό ισοδύναμο, ενώ αναφέρθηκε και σε επιπρόσθετες πλευρές που αφορούν την πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Ηγουμενίδη στη σύσκεψη:

  • Η βασική ανησυχία που υπάρχει είναι κατά πόσον η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μετά τη πραγματική έξοδο από τα μνημόνια θα κατευθυνθεί σε ουσιαστικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων που μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή τίθεται το ερώτημα «ανάπτυξη» –  αλλά για ποιους και σε ποια κατεύθυνση.
  • Συζητάμε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις, αλλά θέτω το ερώτημα: Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% δεν θα ελαφρύνει ουσιαστικά μονάχα τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντικά κέρδη και θα έχουν εξίσου σημαντικές φορολογικές μειώσεις;  Δεν είναι αυτονόητο πως όταν μια μικρομεσαία επιχείρηση αγωνίζεται για να καταγράψει ελάχιστα κέρδη, η φορολογική ελάφρυνση από το 28 στο 24% θα είναι για εκείνη μια σταγόνα στον ωκεανό; Θέλω να πω ότι χρειάζεται να κοιτάμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • Έχει σημασία ότι σήμερα δεν μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα των 120 δόσεων. Αυτό νομοθετήθηκε και εφαρμόστηκε παρά τις αντιρρήσεις, αλλά πρέπει σήμερα να δούμε ένα πλαίσιο συνολικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων που δεν θα στραγγίζει τις επιχειρήσεις στο μέλλον. Και βέβαια να κάνουμε και έναν απολογισμό όταν λήξουν όλες οι προθεσμίες ένταξης στη ρύθμιση προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Να δούμε πόσοι εντάχθηκαν και αν αποπληρώνονται οι δόσεις. Και να συζητήσουμε επιτέλους το μεγάλο ζήτημα των οφειλών που σήμερα θεωρούνται ανείσπρακτες και που καταλογίζονται στο συνολικό νούμερο των 100 δις για τις οφειλές προς την Εφορία  χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
  • Η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε θετικά μέτρα για το 2020 που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Μεταξύ αυτών:-η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε αυτή να φτάσει μεσοσταθμικά στο 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες-η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών επιδότηση στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.Επίσης, ακυρώθηκε η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020.
  • Σχετικά με το ρεύμα. Όσοι είναι από τα επιμελητήρια θα ανησυχούν σίγουρα  αφού θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική η αύξηση του ρεύματος για τις επιχειρήσεις. Το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι ένα μείζον ζήτημα.
  • Για τον ακατάσχετο λογαριασμό έγιναν ενέργειες για το χτίσιμο του προοδευτικού ακατάσχετου, αλλά πράγματι θα πρέπει πλέον στα πλαίσια της μεταμνημονιακής δυνατότητας που υπάρχει να ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα του επαγγελματικού ακατάσχετου. Είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση και εκτιμώ ότι μια ισχυρή πίεση και οι ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες μπορούν να το καρτορθώσουν.
  • Ειδικά για το μεταφορικό ισοδύναμο, νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση νομοθέτησε για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία το ζήτημα, και μάλιστα ενέταξε με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και την Κρήτη. Σήμερα πρέπει να δούμε την εφαρμογή του και επιμέρους βελτιώσεις για ένα θέμα που είναι ήδη σε εφαρμογή.
  • Οι κεραίες όλων θα είναι προσανατολισμένες στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και στον Προϋπολογισμό. Η άποψη μου είναι ότι η σημερινή σύσκεψη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κείμενο – ένα ψήφισμα ίσως  – που να κατατεθεί στα συναρμόδια Υπουργεία. Όχι απλά ένα δελτίο τύπου για τις αυριανές εφημερίδες που σε λίγες μέρες θα ξεχαστεί. Πρέπει να περάσουμε σε μια περίοδο ουσίας. Χρειαζόμαστε ένα κείμενο – όπλο στις μάχες εντός και εκτός Βουλής, και για το αναπτυξιακό και φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και για τον Προϋπολογισμό.
  • Σήμερα χρειάζεται να συγκεκριμενοποιήσουμε τα ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις  που είναι η ραχοκοκαλιά του σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ