Η λειτουργία των φορέων διαχείρισης περιοχών του δικτύου NATURA 2000 στη Βουλή

Petite Perle 300×250

Τις καθυστερήσεις της νέας πολιτικής ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ενεργειών που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των φορέων διαχείρισης περιοχών του δικτύου NATURA 2000, φέρνουν στη Βουλή 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Με την ερώτησή τους, οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για το πότε προβλέπεται να επανυπογραφούν και να δημοσιευτούν σε Φ.Ε.Κ. οι κανονισμοί λειτουργίας των φορέων, πότε θα ολοκληρωθεί η έγκριση των προϋπολογισμών τους για να μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς και αν τηρηθεί η δέσμευση της προηγούμενης Κυβέρνησης για πρόσληψη 400 ατόμων, σε θέσεις αορίστου χρόνου. Ζητούν επίσης να ενημερωθούν για το εάν και πότε θα γίνει η επικαιροποίηση των μελών των Δ.Σ. με τους νέους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και εάν σκοπεύει να επανατροποποιήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας των εμπλεκομένων, επιστημόνων και ΜΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον Ν. 4519/2018 ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της φύσης, με την ένταξη σε αυτό 36 φορέων όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μετά από ευρεία διαβούλευση. Ο Νόμος 4519/2018 αποτέλεσε τη συνέχεια μιας ευρείας μεταρρύθμισης στην οποία περιλήφθηκαν δράσεις αντιμετώπισης αδυναμιών του παρελθόντος, παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφάσεων του ΣτΕ, κλπ. Με τον ίδιο νόμο εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά η χρηματοδότηση της λειτουργίας των ΦΔΠΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ προβλέφθηκαν θέσεις αορίστου χρόνου για τη στελέχωσή τους, εξασφαλίζοντας με μεταβατικές διατάξεις την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας, υποστηρίζοντας έτσι και τους εργαζόμενους στους φορείς με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ