Μια όμορφη πεζοπορία των Μυθοκρουσμένων του Εσπερινού Γυμνασίου στο Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

   Οι «Μυθοκρουσμένοι» (Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου) και οι συνοδοιπόροι τους στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βρέθηκαν την Κυριακή στα δυτικά κράσπεδα της πόλης του Ηρακλείου.

 Ήταν η 29η Μυθοκρουσία στα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η ομάδα αυτή.

Πρώτη στάση της ήταν η  πηγή και ο σπουδαίος υγροβιότοπος του Αλμυρού ποταμού με την τεράστια παροχή σε υφάλμυρο νερό.

 Όπως τονίζεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της ομάδας «Ανηφορήσαμε στην Καστροκεφάλα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί επέλεξαν τούτη τη στρατηγική και αμυντική θέση οι προσωρινοί ένοικοι του κάστρου αυτού, στο μεταίχμιο (τέλος μινωικής και μυκηναϊκής εποχής) μιας αλλαγής περί το 1200 π.Χ.

  Επόμενος σταθμός ο από μάρμαρο δομημένος λόφος του Παλαιοκάστρου.

Στα 1200 μ.Χ. περίπου αναδομείται το κάστρο αυτό για να καλύψει τις ανάγκες προστασίας του όρμου των Φρασκιών. Αποτελούσε τον όρμο στον οποίο τα πλοία που έφταναν στο Χάνδακα έβρισκαν προσωρινό καταφύγιο από τους κατά κανόνα πλέοντες ΒΔ ανέμους. Η ωραία είσοδος και το λαξεμένο δάπεδο αλλά και τα σκαλοπάτια δείχνουν ένα ωραίο τρόπο αξιοποίησης του ανάγλυφου και των πετρωμάτων που περιέχει.

 Ο όρμος της Αγίας Πελαγίας ήταν η τελευταία στάση. Σταθμεύοντας τα αυτοκίνητα οι Μυθοκρουσμένοι αντικρίσαμε νεκροταφείο υπό ανασκαφή, στο οποίο οι τάφοι είναι δομημένοι με τοπικό φυλλίτη. Επισκεφθήκαμε τον Κλαδισό πάνω από την παράκτια εκκλησία της Αγίας Πελαγίας. Δυσκολευτήκαμε όμως να διακρίνουμε τα (εναπομείναντα στη χερσόνησο) αρχαία κατάλοιπα όπως  το Πρυτανείο και τα κτίσματα της οικίας Ζ (όπως οι ανασκαφείς την ονόμασαν) εξ αιτίας της βλάστησης.

 Η βουτιά στην παρακείμενη ήρεμη θάλασσα προστατευμένη από το ΒΔ άνεμο που φυσούσε σε άλλες περιοχές, είχε ως ανταμοιβή την ψύξη του σώματος και την τέρψη του πνεύματος από την παρατήρηση βυθισμένων τοίχων με γωνιόλιθους από ψαμμίτη (αιολιανίτη) που έφεραν δια θαλάσσης πιθανότατα από το μερικώς βυθισμένο λατομείο στην «Άσπρη Πούπα» λίγα χιλιόμετρα βορειότερα.

   Η φετινή χρονιά, αναφέρουν οι Μυθορκουσμένοι,  ευελπιστούμε να είναι μεστή από εμπειρίες, χαρές, γνώσεις, συγκινήσεις, ταξίδια, πολλές στιγμές στη φύση και τη ζωή αλλά και ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση των τοπικών σχεδίων βιώσιμης αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων τα οποία έχουν περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης.

   Η επόμενη Μυθοκρουσία έχει προγραμματισθεί στις 3 Νοέμβρη με το ξημέρωμα να τους βρίσκει στον Καβαλάρη (Άη Γιώργη) στον Άγιο Θωμά ενώ θα ακολουθήσει  πεζοπορία από Αγία Βαρβάρα προς  Πειρουνιανά, Άγιο Θωμά, Καρδιώτισα. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ