Ερχεται «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ

Petite Perle 300×250

Στο µικροσκόπιο της ΔΕΗ μπαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στο µικροσκόπιο της ΔΕΗ μπαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία µε τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας, είναι να δηµιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο που θα δυσκολεύει τη µετακίνηση από εταιρεία σε εταιρεία όσων έχουν οφειλές.

Έτσι, προκρίνεται ως λύση η καθιέρωση «Τειρεσία» και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για για τη δημιουργία μιας λίστας με πελάτες εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι έχουν εντοπιστεί συστηματικά να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Για τον συγκεκριμένο μηχανισμό, όπως αναφέρουν και τα ΝΕΑ, δεν απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, χρειάζεται όμως αλλαγή στον Κώδικα Προμήθειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Προϋποθέτει όμως και τη συμφωνία όλων των προμηθευτών ρεύματος προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Το νέο σύστημα της ΔΕΗ

Από την 1η Οκτωβρίου 2019 η ΔΕΗ εφαρµόζει ένα νέο, απλούστερο και αυτοµατοποιηµένο σύστηµα διακανονισµού οφειλών, που δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία µείωση των συσσωρευµένων ληξιπρόθεσµων οφειλών προς την επιχείρηση, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών προβλέπει χαμηλότερη προκαταβολή και έως 24 δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Το ύψος της προκαταβολής και οι δόσεις κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ως εξής:

-Για χρέος έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10 % και 5 μηνιαίες δόσεις.

-Από 500 ως 1000 ευρώ, προκαταβολή 10 % και 8 μηνιαίες δόσεις.

-Από 1000 ως 2000 ευρώ, προκαταβολή 15 % και 12 μηνιαίες δόσεις.

-Από 2000 ως 3000 ευρώ, προκαταβολή 20 % και 18 μηνιαίες δόσεις.

-Από 3000 ευρώ και πάνω υπάρχουν δύο εναλλακτικές: προκαταβολή 20 % και 18 μηνιαίες δόσεις ή προκαταβολή 30 % και 24 μηνιαίες δόσεις.

Η διαδικασία έγκρισης είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης.

Άλλωστε όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τα μισά από αυτά που οφείλονται στην επιχείρηση να τα χρωστούν μόλις 60.000 συμπολίτες μας».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ