Νίκος Ηγουμενίδης: "Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εκδήλωση της νεοσυντηρητικής επιδρομής που σχεδιάζεται"

Petite Perle 300×250

Με την φράση «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εκδήλωση της νεοσυντηρητικής επιδρομής που σχεδιάζεται» έκλεισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την υγεία, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που έρχονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας: «Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου για το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ότι η Κυβέρνηση επαναφέρει για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το καθεστώς του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Με το παρόν νομοσχέδιο, αναιρείται μια σημαντική θεσμική τομή που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημαντικό για τη δημόσια υγεία πεδίο».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναρωτήθηκε για τους λόγους αυτής της μετατροπής: «Το πρώτο ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι γιατί το κάνετε αυτό. Στο ερώτημά μας αυτό, που απευθύνεται στην Κυβέρνηση, βγαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και λέει «για να έχουμε χρηστή διοίκηση» και συμπληρώνει ο Υπουργός «για να έχουμε ευελιξία». Γιατί -επανέρχομαι εγώ- έχουμε εκτίμηση ότι δεν ήταν χρηστή η διοίκηση του ΕΟΔΥ σαν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου; Αν έχετε τέτοια στοιχεία, να τα ακούσουμε. Έχουμε στοιχεία δυσλειτουργίας του ΕΟΔΥ;».

Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Νίκος Ηγουμενίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παρελθόν διαπλοκής και διαφθοράς: «Οι μνήμες του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ ξυπνάνε. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένα εργαλείο, ήταν δρόμος χρηματισμού μέσων μαζικής επικοινωνίας και εργαζομένων σε αυτά. Ήταν εργαλείο χρηματισμού ημετέρων. Ήταν πηγή διαπλοκής και διαφθοράς. Ήταν συστατικό στοιχείο οικοδόμησης αυτού του σιχαμένου -συγγνώμη για την έκφραση, έτσι το θεωρεί ο λαός μας- πελατειακού κράτους που οικοδομήθηκε. Τέτοια διοίκηση ονειρεύεστε  -και γι' αυτό αλλάζετε το νομικό πρόσωπο του ΕΟΔΥ;- ή τέτοια ευελιξία;», ρώτησε ο ίδιος με νόημα.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και πρ. Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ηγουμενίδης συνδύασε το νομοσχέδιο με όλες τις τελευταίες αλλαγές σε κρίσιμους τομείς του κράτους: «Βεβαίως, δεν μπορώ παρά να ανασκουμπώνομαι, όταν βλέπω την αλλαγή της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, όταν βλέπω την αλλαγή στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όταν τα συνδυάσω αυτά με τα στοιχεία -ανέφερε αρκετά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική του ομιλία- που προωθούν οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανεξάρτητα από το αν έχει θεσμική ή όχι ενημέρωση ο Υπουργός.».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον υπέρμετρο δανεισμό της χώρας στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι «πολλά χρήματα από την Ελλάδα με συμμετοχή και πολιτικών αποφάσεων πήγαν στα ταμεία της «NOVARTIS» και των λογής-λογής «NOVARTIS» οι οποίες λυμαίνονται τον χώρο της υγείας, των υποδομών και των κατασκευών, τον χώρο των εξοπλισμών»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην ουσία των αλλαγών: «Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Ανέκαθεν στην υγεία συγκρούονταν δύο πολιτικές: Η μία πολιτική που επιδιώκει διεύρυνση και απόδοση μεγαλύτερου χώρου στον ιδιωτικό τομέα, απέναντι στην άλλη πολιτική που μεροληπτεί υπέρ του δημόσιου τομέα υγείας, που επιδιώκει τη διεύρυνση και την απόδοση μεγαλύτερου χώρου στον δημόσιο τομέα υγείας. Η πολιτική της Δεξιάς που μεροληπτεί υπέρ του ιδιωτικού τομέα και η πολιτική της Αριστεράς που μεροληπτεί υπέρ του δημοσίου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης επανέλαβε το βασικό λόγο καταψήφισης του νομοσχεδίου από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Από μόνο του το άρθρο που αλλάζει τον χαρακτήρα του ΕΟΔΥ είναι αιτία να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όπως θα σταθούμε απέναντι και σε κάθε εκδήλωση της νεοσυντηρητικής επιδρομής που σχεδιάζετε, όπως θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της περιόδου 2015-2019. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο στην Ελλάδα της νέας, μετά τα μνημόνια, εποχής.».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ