Ο συμψηφισμός των εργοσήμων των αγροτών με τις ασφαλιστικές εισφορές στη Βουλή

Petite Perle 300×250

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Θυμίζουμε ότι με σχετική υπουργική απόφαση του 2018 ορίζεται ξεκάθαρα ότι τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά από τον υπολογισμό των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, αναζητείται και συμψηφίζεται ισομερώς, κατανεμημένη σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πρέπει να υπολογίζουν τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία της εκκαθάρισης. Στη συνέχεια πρέπει να συγκρίνουν τα δύο ποσά για να διαπιστώσουν εάν προκύπτει χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

Εάν διαπιστώνεται χρεωστικό υπόλοιπο, τότε προκύπτει διαφορά που πρέπει να καταβάλλει ο ασφαλισμένος, ενώ εάν διαπιστώνεται πιστωτικό υπόλοιπο αυτό καταβάλλεται αυτόματα, έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, από το έτος εκκαθάρισης.  Η επιστροφή θα γίνει ακόμα και εάν υπάρχει οφειλή του ασφαλισμένου για οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ ή τους λοιπούς φορείς για τους οποίους συνεισπράττει ο ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές (ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) ή ακόμα και στην περίπτωση όπου ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών.

Επειδή η διαδικασία συμψηφισμού των καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργοσήμου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μεγάλος αριθμός αγροτών έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές μέσω του ανωτέρω εργοσήμου, αλλά κι επειδή μεγάλος αριθμός αγροτών θα βρεθεί με πιστωτικό υπόλοιπο μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ενώ δεν θα πρέπει να βεβαιωθούν οφειλές στο ΚΕΑΟ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ερωτάται ο Υπουργός:

1. Υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν προωθηθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ ενώ εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία εκκαθάρισης;

2. Αν ναι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία;

3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκκαθάρισης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ