Τίμησαν το Νίκο Καζαντζάκη και τη μητέρα του στο Κρυονέρι, τόπο καταγωγής της

Petite Perle 300×250

Το γραφικό χωριό Κρυονέρι του Δήμου Μυλοπόταμου τίμησε τη Μαργή Χριστοδουλάκη-Καζαντζάκη, μητέρα του κορυφαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη σε μία σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι "ΑΣΣΥΡΩΤΟΙ".

Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Μυλοπόταμου, η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή της οικογένειας της αρχόντισσας Φωτούλας Χριστοδουλάκη-Σιγανού. Σε κεντρικό σημείο του χωριού τοποθετήθηκαν δύο προτομές, μία για τη Μαργή Χριστοδουλάκη-Καζαντζάκη και μία για το Νίκο Καζαντζάκη που είχε γράψει για τη μητέρα του΄΄η μάνα μου ήταν άγια γυναίκα, είχε την υπομονή, την αντοχή και τη γλύκα της γης΄΄.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιος, και χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ελένη Βερτούδου και το Δήμαρχο Μυλοπόταμου κ.Δημήτριο Κόκκινο. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών από το Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Δήμαρχο Μυλοπόταμου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Σταύρο Τζεδάκη και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρίας Ν.Καζαντζάκη κ. Γεώργιο Στασινάκη.

Για τη Μαργή και το Νίκο Καζαντζάκη μίλησαν ο φιλόλογος-συγγραφέας κ. Γεώργιος Φρυγανάκης και ο τοπικός λογοτέχνης κ. Νίκος Σκουραδάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης παιδιά του δημοτικού σχολείου Απλαδιανών διάβασαν αποσπάσματα κειμένων του Νίκου Καζαντζάκη αφιερωμένα στη μητέρα του Μαργή.

Εδώ να αναφέρουμε την άριστη φιλοξενία που έτυχαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους ντόπιους κατοίκους όλοι οι επισκέπτες  που βρέθηκαν στο Κρυονέρι, κάτι που ανέδειξε περίτρανα ότι στην Κρήτη παράγεται πολιτισμός και αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς σε όλο τον κόσμο.  

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν  ο Βουλευτής Ηρακλείου του Μέρα25 Γιώργος Λογιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαλεβιζίου Γιάννης Μαρής.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ