Μ. Κεφαλογιάννης: «Να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα»

Petite Perle 300×250

–          «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας της Thomas Cook και την αποφυγή παρόμοιων αρνητικών εξελίξεων στο μέλλον»

–          «Να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στη συζήτηση για το Ψήφισμα για τη χρεοκοπία της Thomas Cook έκανε την ακόλουθη δήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η απρόσμενη εξέλιξη με τη χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook και στη χρονική συγκυρία που αυτή σημειώθηκε δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.

Τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο τομέας του Τουρισμού στη χώρα μου, την Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής της οικονομίας.

Ο όμιλος Thomas Cook συνεργαζόταν με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, αρκετά εκ των οποίων είχαν αποκλειστική σχέση μαζί του.

Η εταιρεία Thomas Cook κατά την πάγια πρακτική της δεν πραγματοποίησε πληρωμές το μήνα Σεπτέμβριο. Ενώ η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της ήταν για τις 4 Οκτωβρίου και η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω της χρεοκοπίας της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πιο δυνατοί τουριστικοί μήνες, ο Ιούλιος και Αύγουστος, που η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα πλησιάζει ή αγγίζει το 100% να μείνουν παντελώς απλήρωτοι αν και οι πελάτες της Thomas Cook και φιλοξενήθηκαν κανονικά έχοντας οι ίδιοι αποπληρώσει την Thomas Cook.

Με συνέπεια αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουν όχι μόνο πρόβλημα ρευστότητας αλλά ακόμη και βιωσιμότητας.

Ενώ κάποιες, λόγω της αποκλειστικής τους συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία αναγκάστηκαν να διακόψουν νωρίτερα τη λειτουργία τους, αρκετά πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου και να προχωρήσουν σε απόλυση των εργαζομένων τους.

Ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών που αν και είχαν πληρώσει την εταιρεία που χρεοκόπησε δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους στο τουριστικό προορισμό που είχαν επιλέξει.

Αλλά οι όποιες περιγραφές δεν λύνουν το πρόβλημα που δημιούργησε η χρεοκοπία της Thomas Cook.

Ασφαλώς τα κράτη-μελη που ο κλάδος του τουρισμού τους έχει πληγεί από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των επιχειρήσεων και να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Αλλά δεν αποτρέπει τη δημιουργία παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Και η δική μας συμβολή με αφορμή τη συγκεκριμένη χρεοκοπία είναι αυτό ακριβώς.

Να συμβάλλουμε στην αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Που απειλούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας.

Για το λόγο αυτό συνυπογράφουμε, οι συνάδελφοί μου και εγώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το συγκεκριμένο Ψήφισμα και ζητάμε να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί και να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια αρνητική εξέλιξη.

Πρέπει  να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείο που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα και δεν θα οδηγεί στην απόγνωση επιχειρηματίες, εργαζόμενους αλλά και τουρίστες.

Ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και στον τομέα του Τουρισμού.

Οφείλουμε να προστατέψουμε την τουριστική μας βιομηχανία από φαινόμενα τύπου Thomas Cook. Τους Ευρωπαίους ξενοδόχους και εργαζόμενους του Τουρισμού που ζημιώνονται χωρίς να φταίνε.

Αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ