Απάντηση Υφυπουργού Εσωτερικών στον Νίκο Ηγουμενίδη για τα αιτήματα επανασύστασης δήμων

Petite Perle 300×250

 "Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται η αλλαγή του χωροταξικού σχεδίου"

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη σχετικά με όλα τα αιτήματα πολιτών και συλλόγων για την επανασύσταση δήμων και την αξιολόγηση του Καλλικράτη. Ο κ. Λιβάνιος αναγνώρισε τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί καθόλου στη συνέχιση της επιτροπής και στην τύχη των αιτημάτων των πολιτών.

«Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται η αλλαγή του χωροταξικού σχεδίου» απάντησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη σήμερα (24.10.2019) στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος έφερε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή το θέμα της επανασύστασης των δήμων και της αξιολόγησης όλων των σχετικών αιτημάτων τοπικών φορέων και συλλόγων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε στον Υπουργό την ανάγκη να δοθούν "καθαρές απαντήσεις στους πολίτες", σημειώνοντας την λειτουργία του Καλλικράτη και την αξιολόγηση όλων των αιτημάτων φορέων και πολιτών του Νομού Ηρακλείου σχετικά με την επανασύσταση δήμων. Κατά την πρωτολογία του ο βουλευτής σημείωσε ότι «με τον επανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των πρωτοβάθμιων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και την επακόλουθη συνένωση δήμων, προέκυψαν -και μπορούμε να το πούμε έχοντας την εμπειρία των χρόνων της εφαρμογής- κάποιες δυσλειτουργίες».

Αναφερόμενος στα παραδείγματα από το Νομό Ηρακλείου, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε όλες τις ενέργειες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την αξιολόγηση των ώριμων αιτημάτων, μεταξύ αυτών και του Νομού Ηρακλείου, που κατέληξαν στη συγκρότηση διακομματικής -επιστημονικής επιτροπής:

«Είναι πολλές περιπτώσεις, πολλές προτάσεις, με σοβαρά επιχειρήματα, αλλά με διαφορετική βεβαίως ωριμότητα τεκμηρίωσης, και για τα οποία περιμένουμε κάποιες απαντήσεις: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η αξιολόγηση των αιτημάτων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου;» ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό ο ίδιος.

Απαντώντας, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν εξετάζει καμία αλλαγή στο χωροταξικό χάρτη της Ελλάδας», διευκρινίζοντας σε άλλο σημείο ότι «αυτό που θα γίνει είναι στο πλαίσιο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα ξεκινήσει να εκπονείται σε λίγες εβδομάδες από την επιτροπή που θα τον συντάξει, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πράγματι το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά τη δημοτική αποκέντρωση και την αποκέντρωση υπηρεσιών των δήμων, σε κατά τόπους τοπικές και δημοτικές κοινότητες».

Ο κ. Λιβάνιος αναγνώρισε τη συγκρότηση επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί καθόλου στη συνέχιση της επιτροπής και στην τύχη των αιτημάτων των πολιτών.

 Ο Νίκος Ηγουμενίδης, στην δευτερολογία του, τόνισε ότι «πρέπει να δώσει η Κυβέρνηση σαφείς απαντήσεις, έτσι ώστε να μην διαιωνίζεται και να μην συνεχίζεται αέναα αυτή η συζήτηση, η οποία δεν έχει να προσφέρει σε τελική ανάλυση κάτι καινούριο από τη στιγμή που τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές έχουν διατυπωθεί», προσθέτοντας ότι «κατά τη γνώμη μου, οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται από τους υπάρχοντες δήμους οφείλονται κυρίως σε υποβάθμιση της ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών».

Παράλληλα, ο βουλευτής Ηρακλείου σημείωσε προς τον Υπουργό ότι θα πρέπει στον σχεδιασμό, παράλληλα με τη συζήτηση για καθαρές απαντήσεις προς τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, «να υπάρξει και ένα σχέδιο ενίσχυσης με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό όλων των υπηρεσιών όλων των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι που θα βοηθήσει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Κατά τη δευτερολογία του ο Υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην «ανοίξει το χωροταξικό» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί αν ανοίξεις το χωροταξικό σχέδιο, νομίζω ότι δεν θα είναι εύκολο να μπουν κριτήρια. Να πούμε, δηλαδή, ότι θα είναι δύο, τρεις, πέντε ή οκτώ οι δήμοι. Και μπορεί να φτάσουμε ξανά σε μια κατάσταση, σε μια Ελλάδα που να έχει οκτακόσιους και εννιακόσιους δήμους. Αυτό, λοιπόν, που θα κάνουμε είναι να δούμε πράγματι το χωριό που παλιά εξυπηρετούνταν κανονικά τι χρειάζεται για να συνεχίσει να εξυπηρετείται κανονικά και στον διευρυμένο δήμο».

Αναφερόμενος στο Ηράκλειο, σημείωσε ο κ. Λιβάνιος ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις για το θέμα της επανασύστασης δεν είναι ισχυρές: «Ιδίως για τον Δήμο του Ηρακλείου η χωροθέτηση έγινε σε μεγάλο βαθμό, ακολουθώντας την έντονη οσμή, να το πω έτσι, των επαρχιών. Ακολούθησε κατά βάση τις παλιές επαρχίες, οι οποίες στην Κρήτη, όπως ξέρετε, έχουν μια ισχυρή τοπική συνείδηση. Οπότε δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν τόσες ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις».

Τέλος, στο ερώτημα του Νίκου Ηγουμενίδη για το χρονοδιάγραμμα αυτής της πορείας και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, ο Υπουργός δεν έδωσε απάντηση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ