Ετήσια γιορτή οι ιππικοί αγώνες στον Στρούμπουλα

Petite Perle 300×250

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση – Κέρδισε το στοίχημα ο ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α., που κατάφερε τη διάσωση του Γεωργαλίδικου αλόγου

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν και φέτος οι Παγκρήτιοι Ιππικοί Αγώνες επίδειξης αλόγων την Κυριακή 13 του Οκτώβρη στο Οροπέδιο του Στρούμπουλα.

Την εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, οργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Αλόγου (ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α.) και σε αυτήν πήραν μέρος περίπου 120 αναβάτες από όλη την Κρήτη, με εντυπωσιακές επιδείξεις και αγώνες με γεωργαλίδικα άλογα θηλυκά και αρσενικά και άλογα καλπασμού.

Εκατοντάδες φίλοι του αλόγου με τις οικογένειές τους ανηφόρισαν προς το Οροπέδιο του Στρούμπουλα για να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος στην ετήσια κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου, που δημιουργήθηκε το 1992 με μοναδικό σκοπό τη διάσωση του γεωργαλίδικου αλόγου. Κάτι που το πέτυχε χάρη στην αγάπη των ιδρυτών για τη διάσωση της μοναδικής κρητικής ράτσας που βρισκόταν υπό εξαφάνιση.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. κατάφερε επίσης τη συσπείρωση του κόσμου που αγαπά τα άλογα. Γνώριμοι πλέον μεταξύ τους, η εκδήλωση στο Οροπέδιο εξελίχθηκε σε μία μικρή γιορτή, αφού όλοι μετά το τέλος των αγώνων, παρευρέθησαν στο κέρασμα του Συλλόγου.
Την παράσταση έκλεψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι νέοι και νέες ιππείς, δείχνοντας το σεβασμό και την εξοικείωση πάνω στα άλογα, αλλά και την αγάπη τους για τη συγκεκριμένη ράτσα.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. Σπύρος Καλλέργης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μπάμπης Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και ο Νίκος Πατραμάνης.

Τα αποτελέσματα

Αρσενικά Γεωργαλίδικα άλογα
1ος Αλμυράκης Νίκος (Άρχοντας)
2ος Καριλάκης Κώστας (Πήγασος)
3ος Φαραγκουλιτάκης Νεκτάριος (Περσέας)

Θηλυκά Γεωργαλίδικα άλογα
1ος Βιδοζαχαράκης Γιάννης (Αστραπή)
2ος Αποστολάκης Θεόφιλος (Μαίρη)
3ος Τσουρακάκης Κωνσταντίνος (Ναόμι)

Η επιτυχία της διάσωσης

Mε τα καλύτερα λόγια για την εκδήλωση μίλησε ο ιδρυτής του Συλλόγου κ. Σπύρος Καλλέργης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται από όλους που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες, ενώ μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" τόνισε την προσπάθεια που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τη διάσωση του Γεωργαλίδικου αλόγου.
«Όταν ιδρύθηκε ο ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. πολύ λίγα άλογα υπήρχαν σε όλη την Κρήτη. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση του γεωργαλίδικου και μπορούμε πλέον να πούμε ότι τα καταφέραμε. Τον πρώτο καιρό της ίδρυσης του Παγκρήτιου Συλλόγου ήρθαν στην Κρήτη από την Αγγλία εξειδικευμένοι κτηνίατροι, οι οποίοι πήραν αίμα από τα άλογα και το δείγμα εστάλη στο Κεντάκι της Αμερικής. Από τα δείγματα της ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι αποτελεί μια μοναδική αυτόχθονη ράτσα, που δεν την συναντάς στον υπόλοιπο κόσμο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. κ. Σταύρος Στεφανάκης σε δηλώσεις του στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" αναφέρει ότι «Με πολύ μεγάλο αγώνα πολλών ανθρώπων, τους οποίους και ευχαριστούμε, καταφέραμε να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη ράτσα αλόγων, τα οποία πλέον υπάρχουν αρκετά σε παγκρήτιο επίπεδο. Τα γεωργαλίδικα είναι άλογα με ιδιαιτερότητες. Το πρώτο που τα διακρίνει είναι ο καλπασμός τους, που τα κάνει να έχουν σταθερότητα και ταχύτητα. Είναι μικρόσωμα και λίγο πιο κοντά από τα υπόλοιπα άλογα. Όπως όλες οι κρητικές ράτσες, έτσι και τα γεωργαλίδικα είναι πιο νευρικά άλογα, αλλά με εξαιρετικό χαρακτήρα, δύναμη και εξυπνάδα».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφανάκης ανέφερε ότι κάθε χρόνο την εκδήλωση πλαισιώνουν ιππείς και από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως Βόνιτσα, Άκρατα, Σιάτιστα, Αίγιο κ.ά, όπου φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με έξοδα του Συλλόγου.

«Έρχονται από όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος φροντίζει τους επισκέπτες του και επιδεικνύει την κρητική φιλοξενία. Εκτός από τα ξενοδοχεία, φροντίζουμε όσοι ταξιδέψουν για τις εκδηλώσεις του ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. να έχουν έκπτωση 40% στα εισιτήρια από το μεγάλο μας χορηγό την ΑΝΕΚ».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ