Έρχονται σημαντικές διορθώσεις στο Π.Δ για τους ναυαγοσώστες

Petite Perle 300×250

Πολύ ζεστά έχει πάρει το θέμα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυαγοσωστών στην Ελλάδα,  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης  που προωθεί σημαντικές αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα που διέπει τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του, το στοιχείο ότι οι περισσότεροι πνιγμοί στη χώρα σημειώνονται εκτός ωραρίου, κάτι που βροντοφωνάζουν χρόνια οι ναυαγοσώστες, προωθεί αλλαγές που αφορούν στην παράταση του ωραρίου, και στην επιμήκυνση της περιόδου της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Ο ίδιος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι:    

«Το πλαίσιο θα γίνει πολύ πιο αυστηρό, υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το Μάιο και αφορά τη χρήση ναυαγοσωστών στις παραλίες.

Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες και καίριες παρεμβάσεις όσον αφορά την τροποποίηση του και αναφέρομαι και στον χρόνο λειτουργίας των παραλιών με χρήση ναυαγοσωστών.

Θα πρέπει να διευρυνθεί και το ωράριο και ο χρόνος παραμονής των ναυαγοσωστών.

Σήμερα είναι από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, σίγουρα θα πρέπει να διευρυνθεί η περίοδος χρήσης ναυαγοσωστών διότι πρώτα και πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των λουόμενων.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο και σαφές αυτό. Άρα όποια τροποποίηση κρίνεται αναγκαία,  θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Πρώτα και  πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ άμεσα γιατί είναι ένα ζήτημα απολύτου προτεραιότητας».

Για το  ίδιο θέμα είχε συναντηθεί και με τα μέλη της Ενωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, τα οποία ανέφεραν ότι οι  βελτιώσεις αυτές θα διορθώσουν στρεβλώσεις που αφορούν τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών ,το ωράριο και την διάρκεια επίβλεψης των ακτών.

Οι  αλλαγές που προωθούνται συζητήθηκαν εκτενώς σε συνάντηση που είχαν μεταξύ τους ο κ. Πλακιωτάκης και ο εκπρόσωπος της σχολής ΩΚΕΑΝΙΣ ΝΑΚ, Δημήτρης Κλάδος.

Μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου για το θέμα, ο κ. Κλάδος που είναι γνώστης του αντικειμένου, αφού είναι από τους παλαιότερους ναυαγοσώστες,  είπε ότι ο  αρμόδιος υπουργός είναι ο μόνος που βάζει το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε σωστή βάση και ακούει ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Οι περισσότεροι πνιγμοί καταγράφονται πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 5.30. Είναι αδιανόητο η  Ελλάδα να μην έχει ναυαγοσώστες το απόγευμα στις παραλίες!

Αν επιμηκυνθεί και η περίοδος κάλυψης  και πάει τελικά στο 5μηνο,  το επάγγελμα θα προσελκύσει περισσότερα άτομα.

Οι εμπλεκόμενοι πλέον βρίσκονται σε αναμονή των τροποποιήσεων που ανεβάζει εκτός των άλλων και τα στάνταρ της ασφάλειας. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ