M. Tρούλης: «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος»

Petite Perle 300×250

Ο διακεκριμένος νομικός μιλά για το "μικρόβιο" της δικηγορίας, το Μαλεβίζι και την πολιτική

Συνέντευξη στην Κορίνα Καφετζοπούλου

Ο δικηγόρος Μανώλης Τρούλης δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Είναι φειδωλός στις εμφανίσεις του, κι αν το πράττει είναι καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Αν κι έχει πολλά να πει διατηρεί ένα ήπιο προφίλ.
Από την αρχή της ενασχόλησής του με τη δικηγορία, βρέθηκε στην πρωτεύουσα και ύστερα από μια επίπονη διαδρομή- διότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δε χαρίζεται- κατάφερε να δημιουργήσει πριν έξι χρόνια τη δικηγορική εταιρεία Τρούλης & Συνεργάτες.

Τα πρώτα βήματα της ζωής του, ξεκινάνε από το Γάζι, όπου μαζί με το Σάκη Παγωμένο, το Δημήτρη Τζεδάκη, το Γιάννη Κοτσυφό, το Γιώργο Πετούση, τον Κώστα Σωπασή, τον Κώστα Παϊδάκη και άλλους πολλούς θα μοιραστούν τα ίδια θρανία και θα παίξουν στις ίδιες αλάνες. Ο χρόνος περνάει σαν το νερό όμως, και αυτές οι ωραίες ιστορίες, αποτελούν θέμα συζήτησης όταν όλοι μαζί, η παρέα των 40+ του Γαζίου, συναντάται κατά διαστήματα και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες στα πάτρια εδάφη. Πολλοί από τους τότε συμμαθητές του, ασχολήθηκαν και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με την πολιτική αλλά όχι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη ζωή όμως ποτέ δεν λες ποτέ ειδικά αν σε σχετική ερώτηση η απάντηση αφήνεται ανοικτή…

Κύριε Τρούλη ανήκετε στη γενιά των 40άρηδων του Γαζίου. Αν και λείπετε χρόνια, με την πρώτη ευκαιρία έρχεστε εδώ για να δείτε τους φίλους σας. Είστε από αυτούς που πιστεύετε ότι όπου κι αν φτάσεις, δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ, από πού ξεκίνησες;

«Είμαι Κρητικός. Για μένα η Κρήτη, το Γάζι είναι το σπίτι μου. Οι γονείς μου, οι επιστήθιοι φίλοι μου, ο τόπος απώτερης καταγωγής τ' Ανώγεια και οι αμέτρητες όμορφες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων βρίσκονται διάσπαρτα πάνω στην Κρήτη. Είναι, συνεπώς, το μέρος που μου δίνει ζωή, ακριβώς όπως έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης "Σφίγγω ένα σβώλο κρητικό χώμα στη φούχτα μου· το κρατούσα πάντα μαζί μου σε όλες τις περιπλάνησες και στις μεγάλες μου αγωνίες, το' σφιγγα μέσα στη φούχτα μου κι έπαιρνα δύναμη"…».

Πώς "μπλέξατε" με τη δικηγορία;

«Είχα σίγουρα το "μικρόβιο" μέσα μου. Όμως, δύο άνθρωποι με ενέπνευσαν και με παρότρυναν να σπουδάσω Νομική. Όλα ξεκίνησαν από μία κουβέντα που είχα με τον πατέρα μου και τον επιστήθιο φίλο του και δικηγόρο, τον αείμνηστο Βαγγέλη Βρέντζο. Ακολούθησε μια μακρά πορεία μέχρι που ίδρυσα τη Δικηγορική Εταιρεία με την επωνυμία "Τρούλης και Συνεργάτες" στην Αθήνα, η οποία απασχολεί περί τα 12 άτομα και αναλαμβάνει υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα».

Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε στον στόχο σας;

«Δεν έχω φτάσει πουθενά. Ο βαθμός δυσκολίας είναι ένα υποκειμενικό στοιχείο και εξαρτάται από τον άνθρωπο. Από τα υλικά που είναι φτιαγμένος. Κάτι που για μένα φαίνεται εύκολο, για κάποιον άλλον μπορεί να φανεί βουνό. Το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Καθημερινά δίνεις μικρές μάχες που θα πρέπει να τις κερδίζεις. Ο απολογισμός γίνεται στο τέλος, την τελευταία μέρα…».

Τί δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

«Την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να καταφέρεις να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους. Να περάσεις μηνύματα απλά και σωστά στους γύρω σου. Αυτό καταρχήν απαιτεί ψυχική ισορροπία. Θα πρέπει να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό και να βρεις αυτή τη μαγική συνταγή συνύπαρξης μέσα στην κοινωνία. Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος…».

Αν και τα χρόνια που έχουν περάσει, από τα μαθητικά σας, είναι λίγα, πως ήταν το Γάζι τότε;

«Κι όμως, έχουν περάσει ήδη κοντά 30 χρόνια! Το Γάζι ήταν ένα μικρό χωριό, με Κοινοτάρχη. Εμείς σαν παιδιά είμασταν όλοι μέρα στις αλάνες και στο σχολείο. Θυμάμαι, τον σπουδαίο Δάσκαλο του δημοτικού σχολείου Γαζίου, Αλέξανδρο Παπαματθαίου, που με την επιβλητική και αρχοντική παρουσία του δίδασκε αρχές και έθετε όρια ακόμα και τις ώρες εκτός σχολείου. Ήταν όμορφα ξέγνοιαστα χρόνια».

Η νομική είναι εξερεύνηση

Σε ποια φάση της ζωής σας βρίσκεστε τώρα;

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το πρώτιστο μέλημα εμένα και της συζύγου μου είναι να μεγαλώσουμε τα κορίτσια μας με αρχές και να τις γεμίσουμε με εφόδια. Να γίνουν χρήσιμες στην κοινωνία. Να μάθουν ν' αντιμετωπίζουν τις αμέτρητες δυσκολίες της ζωής. Βεβαίως, σημαντικό χρόνο αφιερώνω στη δικηγορία, στη μελέτη και στην αντιμετώπιση και τον χειρισμό των νομικών υποθέσεων του γραφείου μου».

Θα θέλατε να μας αναφέρετε υποθέσεις που έχετε χειριστεί;

«Το γραφείο μας έχει χειριστεί με επιτυχία μια σειρά από σοβαρές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.
Όπως για παράδειγμα την υποστήριξη εταιρείας του δημοσίου για αγωγή 90 εκ.€ μεγάλου ομίλου ενέργειας, την εξαγορά Cosmote και Albtelecom στην Αλβανία, φορολογική υπόθεση που σχετίζεται με την ελβετική τράπεζα HSBC (Λίστα Λαγκάρντ), την υπεράσπιση στην υπόθεση Energa – Hellas Power και πολλές άλλες».

Τι σας έμαθε η νομική;

«Η νομική επιστήμη διδάσκει καταρχήν τρόπο σκέψης που στην πραγματικότητα αφορά στο σύνολο των σχέσεων και των συμπεριφορών μέσα σε μια κοινωνία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με έμαθε να εξερευνώ τη ζωή, γιατί ότι ακούμε είναι μια άποψη δεν είναι απαραίτητα το γεγονός και ότι βλέπουμε είναι μια οπτική δεν είναι πάντα η πραγματικότητα!».

Και κάτι τελευταίο. Γιατί επιλέξατε να μείνετε στην Αθήνα;

«Στην Αθήνα με κρατάει η οικογένειά μου. Μια υπέροχη σύζυγος και δυο φανταστικές κορούλες που ελπίζω μια μέρα να τις πείσω να μετακομίσουμε στην Κρήτη».

Η σχέση με την πολιτική

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Θα έχετε ακούσει ότι, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει…».

Θα θέλατε κάποια στιγμή να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Όπως πιθανόν γνωρίζετε, με την πολιτική ασχολήθηκα σε πολύ μικρή ηλικία. Και στα 28 μου χρόνια είχα την τιμή να αναλάβω καθήκοντα Διευθυντή του γραφείου τύπου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Υπήρξα επί χρόνια συνεργάτης του και μέχρι σήμερα διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις. Εν συνεχεία, ο Αντώνης Σαμαράς με απόφασή του με όρισε Αναπληρωτή Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, κατά μία έννοια, ασχολούμαι με την πολιτική ενεργά ήδη από φοιτητής. Όμως, όπως σας είπα, σήμερα προέχει η οικογένεια και η δουλειά μου. Αύριο μπορεί να προκύψει…».

«Με ενδιαφέρει η πρόοδος του Μαλεβιζίου»

Τι σημαίνει για εσάς το τόπο σας; Παρακολουθείτε τοπικές τις εξελίξεις;

«Με ενδιαφέρει πρωτίστως η πρόοδος και η ευημερία των ανθρώπων που ζουν στο Μαλεβίζι. Με νοιάζει να έχουν ευκαιρίες. Να απολαμβάνουν αυτόν τον μαγικό τόπο. Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και η ανάδειξη ενός εκπροσώπου της νέας γενιάς στο τιμόνι του Δημαρχείου, του Μενέλαου Μποκέα, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.
Οι προσδοκίες του κόσμου είναι μεγάλες. Υπάρχουν πολλά μεγάλα που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα η άμεση απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ και των πετρελαϊκών και άλλων εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα, η ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων για την προσέλκυση επισκεπτών, η αναβάθμιση με έργα υποδομής του παραλιακού μετώπου, η εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, η αυστηρή αστυνόμευση της περιοχής για την πάταξη της κάθε μορφής παραβατικότητας που ανθεί στην περιοχή μας. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, τα αυτονόητα που θα πρέπει να απασχολήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση».

Έχουν γίνει άλματα προόδου;

«Δεν θα έλεγα ότι έχουν γίνει άλματα. Μία σχετική πρόοδος όμως υπάρχει. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται οι αποφάσεις και τα έργα ανάπτυξης και υποδομής. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση των τοπικών αρχόντων που θα πρέπει να εμπνέουν τους πολίτες. Ενδεχομένως και πολύ φαντασία για να ξεπεραστούν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της άρνησης. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τους καλύτερους Δήμους. Σε αυτή τη σύγκριση, ένα είναι βέβαιο, το Μαλεβίζι υστερεί…».

Ποιο θα ήταν το ιδανικό Μαλεβίζι για εσάς;

«Το ιδανικό Μαλεβίζι είναι αυτό που εξελίσσεται. Είναι αυτό που προχωράει μπροστά με ταχύτητα για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ξέρετε, ο κόσμος έχει επιταχύνει, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα λόγω της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Για αυτόν τον λόγο το Μαλεβίζι πρέπει να ξεφύγει από τα μικρά και μίζερα καθημερινά και τα νέα παιδιά να ανοίξουν ορίζοντες και να στραφούν στον κόσμο. Δεν αρκεί να διαχειρίζονται με επιτυχία τα καθημερινά μικροπροβλήματα. Θα πρέπει να οραματιστούν και να δημιουργήσουν την μεγάλη εικόνα για τον εαυτό τους και τον τόπο τους».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ