Ετοιμάζει τη φαρέτρα του ο Δήμος, για να αντικρούσει τον ΑΔΜΗΕ για τη Δαμάστα (βίντεο)

Petite Perle 300×250

Σε μια συζήτηση ουσίας η Επιτροπή Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου προσπαθεί να βρει το βηματισμό της προκειμένου με δεδομένη την ισχυρή πολιτική της  θέληση αλλά και με επιχειρήματα να αντικρούσει αφενός  τη Μ.Π.Ε του ΑΔΜΗΕ για το σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα,  αφετέρου να ισχυροποιήσει το πάγιο αίτημα της  απομάκρυνση των Λινοπεραμάτων.

Όσον αφορά στη Δαμάστα όλοι συμφωνούν ότι ο "πόλεμος" δεν έχει χαθεί αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δοθούν στρατηγικές "μάχες" που τεκμηριωμένα θα αντικρούσουν ένα σχέδιο που ο Δήμος δε συμφώνησε ποτέ.

Γεγονός  είναι ότι ο αγώνας αυτός είναι πρωτίστως πολιτικός με δεδομένο ότι όλες οι τοπικές απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επιλογή της Δαμάστας εντέλει  είναι  πολιτική κι  όχι τεχνική, όπως διαμηνύουν από τον ΑΔΜΗΕ.  

 Αυτό τονίστηκε από όλους αλλά βαρύνουσας σημασίας ήταν  και οι τοποθετήσεις του τέως δημάρχου Γιώργου Μαρκογιαννάκη και του Ηρακλή Πυργιαννάκη.

Επίσης  ο σταθμός μετατροπής της Δαμάστας, μπαίνει  στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, με βάση και τους  ενεργειακούς  σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν υπόψη της επιτροπής τα υφιστάμενα δεδομένα σε σχέση τόσο με το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής όσο και με το έργο του Σταθμού Μετατροπής. Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, αφού ενημέρωσε ξανά για το αποτέλεσμα των επαφών του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο με τον Υπουργό όσο και με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, αναφέρθηκε στις συντονισμένες και εμπεριστατωμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα προκειμένου ο Δήμος να χτίσει στρατηγικές γραμμές διεκδικήσεων. Παράλληλα, τόνισε για μια ακόμη φορά τη στήριξη του Δήμου στην τοπική κοινωνία της Δαμάστας και χαιρέτισε το ψήφισμα της έκτακτης λαϊκής συνέλευσης των φορέων της Δαμάστας, υπογραμμίζοντας ότι έτσι , συμμετοχικά, πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμαρχος έχει ήδη αποσπάσει δέσμευση από τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι θα μεταβεί στο Μαλεβίζι.

 Άλλο ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι παρά τους υψηλούς τόνους και τις διαφωνίες του προηγούμενου διαστήματος όλοι καταλήγουν στο ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί συντεταγμένα  με ομοψυχία, τεχνοκρατική αντίληψη και μαχητικότητα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας :«Συντεταγμένα, με ενότητα, ομοψυχία και κυρίως με επιστημονική τεκμηρίωση και τεχνοκρατική επιχειρηματολογία ενισχύουμε τη φαρέτρα μας για το ενεργειακό. Οι θέσεις μας είναι διατυπωμένες με σαφήνεια, η επιτροπή έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο της εξειδίκευσης για να προγραμματίσουμε μαζί τα αναγκαία βήματα. Πρόκειται για πολιτικές ενέργειες που πρέπει να συντονίσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τεχνοκρατικά και νομικά όπλα. Διερευνούμε ήδη τεχνικό σύμβουλο και νομικά εργαλεία για τις διεκδικήσεις μας. Επιπλέον, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ έχουν δεσμευθεί να έρθουν στο Μαλεβίζι. Δε χάνουμε ούτε μέρα».

Στην πρώτη της συνεδρίαση  η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε:

  Τη διερεύνηση Τεχνικού και Νομικού Συμβούλου τόσο για τη διεκδίκηση της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής στην Κορακιά (αντί της Δαμάστας) όσο και για τη συνολική χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής του Μαλεβιζίου.

2.       Τον καθορισμό ημερομηνίας και πλαισίου καθόδου της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο Μαλεβίζι, έπειτα από την πρόσφατη δέσμευση της προς το Δήμαρχο.

3.       Την εξειδίκευση πρότασης για ανταποδοτικά οφέλη  σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά. (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής).

4.       Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εκτίμηση κινδύνου – περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υφιστάμενη λειτουργία του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες της  πρώτη συνεδρίαση που είναι: Ο δήμαρχος Μενέλας Μποκέας, ο τέως δήμαρχος Γιώργος Μαρκογιαννάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Περισυνάκης,   ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος, ο Ηρακλής Πυργιαννάκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιώργος Σαρρής,   η νομικός Μαρία Πετούση .

Από  την επιτροπή αποχώρησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Χουστουλάκης καθώς διαφωνεί πολιτικά  'με τα μονοπώλια της ενέργειας που κυνηγάνε κέρδη…» αλλά και τους λόγους που συστήθηκε η επιτροπή.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ροδιάς,  Τυλίσου, Φόδελε, Δαμάστας, Μαράθου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ