Άκυρη η έκπτωση του 20% στο νερό

Petite Perle 300×250

Δεν ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση της τιμής

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Άκυρη κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου για τη μείωση της τιμής της ύδρευσης κατά 20%. Το μέτρο αυτό, το είχε εξαγγείλει με συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της θερμής προεκλογικής περιόδου τον περασμένο Ιανουάριο, ο τέως Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης.

Λίγο διάστημα μετά, τον περασμένο Μάρτιο και σε κλίμα καθαρά προεκλογικό, το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που κλήθηκε να εγκρίνει την εισήγηση της ΔΕΑΥΜ. Τότε την επικαιρότητα, κατόπιν των ενστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τους αντιδρώντες που έκαναν λόγο για προεκλογική εξαγγελία, απασχολούσε και το αν είχε συνταχθεί μελέτη κόστους-οφέλους, που φαίνεται εκ των υστέρων και πάντα σύμφωνα με την απόφαση, ότι δεν κατατέθηκε.

Το επιχείρημα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής ήταν «ότι τώρα οι συνθήκες είναι ώριμες για να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.», καθώς η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, του συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων, των "έξυπνων" υδρόμετρων και των λοιπών έργων εξοικονόμησης υδάτινων πόρων της Δ.Ε.Α.Υ.Μ, το επιτρέπουν.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στάλθηκε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία ουσιαστικά την ακυρώνει για τρεις λόγους.

Αρχικά όπως αναφέρεται στην απόφαση που κοινοποιήθηκε στη Διαύγεια στις 20 Ιουνίου 2019, η απόφαση δεν εγκρίνεται καθώς δεν υπήρχε η απόλυτη πλειοψηφία για να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, δεν είχε συνταχθεί η μελέτη κόστους οφέλους της ΔΕΥΑΜ, και τέλος ότι δεν προκύπτει με οικονομικά στοιχεία ότι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για τη νέα τιμολόγηση.

Η απόφαση της Αποκεντωμένης Διοικησης:

Ακυρώνουμε την υπ' αριθμ. 98/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαλεβιζίου, που αφορά στην έγκριση της αριθμ. 1/2019 απόφασης της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. αναφορικά με την «Τροποποίηση τιμολογίου χρέωσης τελών ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.», για τους ακόλουθους λόγους:

α) Πριν τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο είχε τεθεί προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφάνθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του για το κατεπείγον ή όχι αυτού κατά παράβαση του άρθρου 67 παρ. 7 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο στον Ν. 4071/2012.

β) Η απόφαση λήφθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 25 παρ. 6 του Ν. 1069/80, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς δεν έχει συνταχθεί η μελέτη κόστους-οφέλους της επιχείρησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 εδάφιο ε του ιδίου Νόμου.

γ) Δεν προκύπτει με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία ότι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την τιμολόγηση που θέτουν οι διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 1 της αρ. οικ. 135275/19-5-2017 (Φ.Ε.Κ. 1751/22-5-2017) απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και οι διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 4 του Ν. 1069/80.

Κατά της απόφασης αυτής ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίησή της, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 Ν.Ηρακλείου-Λασιθίου που εδρεύει στην Λ. Ικάρου &Στ. Σπανάκη 2Α, στο Ηράκλειο.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
ΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ