Ο Σάρχος στο πλευρό της Δαμάστας

Petite Perle 300×250

Με απόφαση του ΔΣ του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρχου προσυπογράφει το ψήφισμα  της Δαμάστας της 3ης Νοεμβρίου 2019 και ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των Δαμαστιανών κατά της εγκατάστασης στη Δαμάστα του σταθμού μετατροπής στο πλαίσιο της μεγάλης ενεργειακής καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης, για τους λόγους που εκτίθενται στο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Σήμερα 03 Νοεμβρίου 2019, οι συμμετέχοντες στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση που έλαβε μέρος στην Δαμάστα κατόπιν προσκλήσεως του συντονιστικού των φορέων της Δαμάστας αποφασίζουν ομόφωνα και παμψηφεί:

Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ιστορία της Δαμάστας αρχίζει από την προ-Ελληνική εποχή (3000π.χ περίπου), είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco).
Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.

Οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα που πρέπει όμως να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο. Η θέση της κοινωνίας της Δαμάστας είναι πάγια και αμετακίνητη, ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στην Ιστορική και Μαρτυρική Δαμάστα. Η Δαμάστα και οι άνθρωποι της θέλουν να έχουν αυτοί το λόγο στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο τους.

Σύσσωμη η κοινωνία της Δαμάστας αποφασίζει τις ακόλουθες δράσεις, που προκύπτουν από την βούληση της Λαϊκής Συνέλευσης:

1)Εξουσιοδοτούν το Συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας να προβούν σε κάθε νόμιμη δράση και ενέργεια κατά της εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη-Αττική στη Δαμάστα

2) Να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η σύγκλιση Έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστας και να συζητηθεί εκ νέου το επίμαχο ζήτημα

3) Να προσλάβουν τεχνικό και νομικό σύμβουλο για την υποστήριξη των θέσεων τους σε συνεργασία με την επιτροπή Ενέργειας του Δήμου και την Δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.

4) Να προβεί σε ακόμη πιο δραστικές κινητοποιήσεις και επιτόπου αν χρειαστεί.

Με εκτίμηση

Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας: Κων/νος Μαυράκης, Πρόεδρος

Αθλητικός Όμιλος Δαμάστας: Αντώνης Παπαδάκης, Πρόεδρος

Αγρ/κός Συν/σμός Δαμάστας: Λιαδάκης Αλέκος, Πρόεδρος

Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας:Σαρρής Γεώργιος, Πρόεδρος

Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας: Καλλιόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος

Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας: Ιερομ. Άνθιμος Ζηδιανάκης, Πρόεδρος

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ