Εκλογές ΠΕΔ Κρήτης: Πώς θα ψηφιστεί ο Πρόεδρος και οι υπόλοιπες θέσεις ευθύνης

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Την ερχόμενη Κυριακή (17/11) η ΠΕΔ Κρήτης εκλέγει το νέο ΔΣ της, το εποπτικό της συμβούλιο και τους εκπροσώπους της για τη ΓΣ της ΚΕΔΕ.

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι εκλογικές αναμετρήσεις στις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) σε όλη τη Χώρα, με την ανάδειξη σε κάθε μία από αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου της, του Εποπτικού Συμβουλίου της και των εκπροσώπων της στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Στην Κρητη πραγματοποιήθηκαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου 21 μελούς ΔΣ, με νικήτρια την παράταξη της Ενωτικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κρήτης.

Η διαδικασία όμως δεν σταματά εδώ, καθώς πρέπει να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες.  Στην ΠΕΔ Κρήτης αυτές οι διαδικασίες αναμένονται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες 

Πρέπει στην ΠΕΔ Κρήτης να ψηφιστούν:

– ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματας του Διοικητικού Συμβουλίου,

– τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (υπενθυμίζουμε ότι, βάσει του αρ.6 του π.δ. 75/2011, στις ΠΕΔ εκλέγεται 5μελής Εκτελεστική Επιτροπή, μέλη της οποίας είναι  Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και δύο ακόμη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής).

– ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου.

Τα Διοικητικά Συμβούλια λοιπόν των ΠΕΔ, συγκροτούνται σε σώμα το αργότερο σε δέκα μέρες από την εκλογήτους, μετά από πρόσκληση του Συμβούλου του πρώτου σε ψήφους Συνδυασμού, που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ή σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που προέρχεται από μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν την πρόσκληση αποστέλλει ο επόμενος κατά σειρά εκλογής Σύμβουλος του πρώτου σε ψήφους Συνδυασμού. Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο Σύμβουλος που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης είναι η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίουεκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών.

Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.Σε περίπτωση ισοψηφίας, Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του Συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ. Σε περίπτωση, ισοψηφίας Συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση.

Περαιτέρω, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας εκλέγονται διαδοχικά στην ίδια συνεδρίαση σύμφωνα με την προαναφερθείσαδιαδικασία εκλογής του Προέδρου της ΠΕΔ.

Επιπλέον, τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται στην ίδια συνεδρίαση μετά την εκλογή του Προεδρείου, μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,εφαρμοζόμενηςαναλόγως της ανωτέρω διαδικασίας εκλογής του Προέδρου.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου Εποπτικού Συμβουλίου σε κάθε ΠΕΔ, αυτή ορίζεται στο αρ.14 του π.δ. 75/2011.

Μέσα σε δέκα ημέρες από την εκλογή του το Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του Συμβούλου που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που κληρώθηκε πρώτος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγει, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, πρώτα τον Πρόεδρο και ύστερα τον Αντιπρόεδρο.

Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει, στην τρίτη ψηφοφορία, τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία σημειωθεί ισοψηφία, διενεργείται κλήρωση.

Πηγή: airetos.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...