Τα τρωτά σημεία της πολιτικής προστασίας του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Ρέματα και Λινοπεράματα κάνουν το Δήμο «κόκκινο» στο χάρτη της επικινδυνότητας

Της Κορίνας Καφετζοπούλου  

Δύο,  όπως προέκυψε,  είναι τα τρωτά σημεία του Δήμου Μαλεβιζίου, στο θέμα της πολιτικής του προστασίας.

Τα ρέματα και τα Λινοπεράματα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του  τοπικού  συντονιστικού  οργάνου πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο, ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας και  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πετούσης παρουσίασαν όλη την προετοιμασία του έχει γίνει για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Προτεραιότητα δίνεται στα ρέματα που είναι και η αχίλλειος πτέρνα του Δήμου, αλλά και στις Ιρλανδικές διαβάσεις που είναι περισσότερες από 20, και στην περσινή κακοκαιρία έδειξαν τα δόντια τους.  

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης  Δασών Ηρακλείου Γιώργος Μελισσουργάκης, παρουσίασε το Δήμο Μαλεβιζίου ως αυτόν που έχει το πιο  έντονο πρόβλημα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηράκλειου, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης αδρανών υλικών και απορριμμάτων μέσα στα ρέματα.

Η αρμόδια από την Περιφέρεια κ. Ελένη Πλουμίδη ενημέρωσε ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο καθαρισμός στον ποταμό του Φόδελε, στη Λυγαριά ενώ είναι σε  εξέλιξη ο καθαρισμός του Γαζανού ποταμού.

Ο κ. Πετούσης της επεσήμανε ότι στις εκβολές του Γαζανού ποταμού, οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν  καθώς τα καλάμια δεν έχουν απομακρυνθεί και ο συγκεκριμένος ποταμός, είναι αυτό που δίνει πλημμυρικά φαινόμενα.  

 Ο κ. Μποκέας ενημέρωσε ότι ήδη έχουν καθαριστεί το Παλαιόκαστρο, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στην Αγία Πελαγία.

Αναφορά έγινε και στον Ξηροπόταμο ποταμό στα όρια του Μαλεβιζίου, που μπορεί να έχει καθαριστεί αλλά οι κάτοικοι στην περιοχή ανησυχούν.  

 Όσον αφορά στις Ιρλανιδκές διαβάσεις στο Μαλεβίζι φαίνεται να είναι πάνω από 20. Με εντολή του και υπό την εποπτεία του  αρμόδιου αντιδημάρχου ήδη έχει δοθεί εντολή για πλήρη καταγραφή.

Η κ. Πλουμίδι ενημέρωσε ότι ήδη η περιφέρεια έχει αναλάβει την αγορά και τοποθέτηση 240 ειδικών σημάνσεων για τις ιρλανδικές διαβάσεις, με  ορισμένες από αυτές να αφορούν και σε περιοχές του Μαλεβιζίου.

Στο πλαίσιο του συντονισμού δόθηκαν πολλές κατευθύνσεις ενώ τονίστηκε πόσο σημαντική είναι και η συμβολή εκτός των υπηρεσιών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών.

Επίσης έγινε και χαρτογράφηση των  μηχανημάτων του Δήμου, καθώς και των ιδιωτικών μηχανημάτων.  

Λινοπεράματα

Σύμφωνα με την  κυρία Πλουμίδη μέχρι το τέλος του χρόνου η  Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ξεκινήσει την εκπόνηση  ειδικών σχεδίων ασφάλειας για τις περιοχές που είναι εκτός του  εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά και όλων των  εγκαταστάσεων.

Πάντως ο δήμαρχος δε δίστασε να πει ότι η περιοχή είναι «κόκκινη στο χάρτη της επικινδυνότητας για πολλούς λόγους».

 Με βάση αυτή την  παραδοχή ξεκινάει με σοβαρότητα να στήνεται ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για το Μαλεβίζι σε όλους τους τομείς.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ