Άγρια καταστολή και συλλήψεις στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Petite Perle 300×250

Υπό αστυνομική πολιορκία βρίσκεται το Πολυτεχνείο στο Χονγκ Κονγκ με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν περικυκλώσει τη σχολή την οποία κατέλαβε πριν μια εβδομάδα πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας.

Μια ομάδα 100 ανθρώπων προσπάθησε να βγουν από το χώρο, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με σφαίρες καουτσούκ, δακρυγόνα και αύρες νερού. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από αστυνομικούς που στόχευσαν και χτύπησαν άλλους πολίτες την ώρα που προσπαθούσαν να τους αποφύγουν.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να απομακρυνθούν μετά τη βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές στη διάρκεια της νύχτας. Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι η αστυνομία έσπασε το μεσημέρι τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές και μπήκε στον χώρο.

Ένας διαδηλωτής που βρίσκεται εγκλωβισμένος δήλωσε στο BBC ότι 300 με 500 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο του πανεπιστημίου, ενώ ένας άλλος ανέφερε ότι οι καταληψίες εξαντλούνται ενώ οι λιγοστεύουν προμήθειες τροφίμων και νερού. Μερικοί θέλουν να φύγουν, ενώ άλλοι θέλουν να μείνουν. «Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι αλλά δεν θέλουν να παραδοθούν» τόνισε. 

Στη συνέχεια πολίτες ξεκίνησαν να μεταφέρουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης με στόχο να φτάσουν στους εκατοντάδες παγιδευμένους φοιτητές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές τους εμποδίζουν να προχωρήσουν για να τους βοηθήσουν.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το Πολυτεχνείο μέσω μιας άλλης εξόδου, της γέφυρας Τσέονγκ Ουάν, και τους κάλεσαν να αφήσουν τα όπλα τους και να βγάλουν τις μάσκες. Όμως, ο βουλευτής Τεντ Χούι που είναι παρών επεσήμανε ότι αυτό είναι αδύνατο καθώς η γέφυρα έχει κλείσει.

Άλλωστε, η αστυνομία έχει διευκρινίσει ότι όποιος παραδοθεί, θα συλληφθεί για την πρόκληση ταραχών, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη. «Αν οι μασκοφόροι ταραξίες παραδώσουν τα όπλα τους (…) ακολουθήσουν τις εντολές της αστυνομίας και αναλάβουν τις παράνομες ευθύνες τους, δεν έχουμε λόγο να κάνουμε χρήση βίας», υποστήριξε ο διοικητής της αστυνομίας, Κουόκ Κα-τσουέν.

Ο Χούι πρόσθεσε ότι υπάρχουν τραυματίες εντός της πανεπιστημιούπολης, όπου έφτασαν μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με μάρτυρες, ορισμένα άτομα έχουν εγκαύματα μετά από την επαφή με το νερό από τις κάνουλες με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για το υγρό που υπάρχει μέσα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των τραυματιών. Χθες τουλάχιστον 13 άνθρωποι, από 22 έως 57 ετών, τραυματίστηκαν σε επεισόδια. 

Πηγή: Efsyn

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ