Στις 5 Δεκεμβρίου η γιορτή του μπακαλιάρου στην Τύλισο

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Με πρόσκληση του ο πολιτιστικός σύλλογος Τυλίσου προσκαλεί τον κόσμο την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη γιορτή του μπακαλιάρου εν όψει της εορτής του Αγίου Νικολάου προστάτη και πολιούχου του χωριού.

Το κάλεσμα αναφερει:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου και η Ενορία Τυλίσου σας προσκαλούν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη γιορτή του μπακαλιάρου εν όψει της εορτής του Αγίου Νικολάου προστάτη και πολιούχου του χωριού. 

Ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Ι.Α.Κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη και έπειτα θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα Μπακαλιάρου με σκορδαλιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Ο Όρθρος και η θεία λειτουργία με τα της λιτάνευσης της Εικόνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 7:00 π.μ. χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Νικάκη.

Κάθε χρόνο, παραμονή του Αγίου Νικολάου, μετά τον εσπερινό, στο Χωριό Τύλισος Ηρακλείου, γίνεται κέρασμα τηγανητού μπακαλιάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου.

Πώς προέκυψε αυτό το έθιμο του μπακαλιάρου στο όμορφο χωριό της Κρήτης; Τα παλιότερα χρόνια, δεκαετίες 50 και 60, ο Τυλισανός αγωγιάτης, που κατέβαινε στη Χώρα, δηλαδή στο Ηράκλειο, αφού πουλούσε το εμπόρευμά του, κυρίως ξυλεία και αγροτικά προϊόντα, επιστρέφοντας στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο, επειδή τότε ήταν πολύ οικονομικός, φτηνός για τα δεδομένα της εποχής.

Οι Τυλισανοί αγωγιάτες κρεμούσαν τον μπακαλιάρο στους γαιδάρους, καθώς επέστρεφαν στο χωριό. Βλέποντας αυτό οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, κόλλησαν το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” στους Τυλισανούς, επειδή συχνά αγόραζαν τον γνωστό παστό μπακαλιάρο, που έθρεψε γενιές τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη.

Το έθιμο, λοιπόν, και η γιορτή μπακαλιάρου, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Τύλισο, παραμονή του Αγίου Νικολάου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, προήλθε από την παλιά συνήθεια των Τυλισανών.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...