Νίκος Ηγουμενίδης: Ο Υπουργός Εσωτερικών να σταματήσει την διγλωσσία απέναντι στο ΦιλόΔημο και να προχωρήσει τα έργα

Petite Perle 300×250

Σχετικά με την προσπάθεια απαξίωσης του Προγράμματος ΦιλόΔημος από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που ο Υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να υποσκάπτει με τις δηλώσεις του το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, με έγγραφο απάντηση που υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός φαίνεται τόσο να αναγνωρίζει τους στόχους και τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί ως προς τον ΦιλόΔημο, όσο όμως και να επιθυμεί να καρπωθεί ο ίδιος τα έργα που έχουν ενταχθεί.

Απαντώντας στην αναφορά που κατέθεσα και σε έγγραφο ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (στο υπ' αριθμ. πρωτ. 80992 έγγραφο του τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών, ημερομηνίας 14.11.2019) και που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο "Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας". Ο Υπουργός αναφέρεται αναλυτικά στα έργα ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης  – στο Ηράκλειο στη συγκεκριμένη περίπτωση – , όπως πχ. στην Πρόσκληση με τίτλο «Προμήθεια   μηχανημάτων   έργου   ή/και   συνοδευτικού   εξοπλισμού»,   συνολικού   ύψους 60.000.000,00€, με σκοπό την ενδυνάμωση των τεχνικών υποδομών και κατ' ακολουθία των  υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων», χωρίς βεβαίως καμία αναφορά σε δυσκολία χρηματοδότησης ή σε ώριμα και μη έργα, ενώ αντιθέτως αναγνωρίζει την αξία και τη συμβολή τους.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αφενός θέλει να καρπωθεί ο ίδιος τα έργα του ΦιλόΔημου και παράλληλα επιδιώκει να απαξιώσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής αποτελεσματικότητας που έδωσε πραγματική ανάσα σε όλους τους δήμους της χώρας και σε κομβικούς τομείς με κορυφαίο το ζήτημα της ύδρευσης.

Αντί να προσπαθεί να ξηλώσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργεί εντυπώσεις, καιρός είναι να αναλάβει το ρόλο εκ της θέσης του, δηλαδή της υπεράσπισης και υλοποίησης ενός προγράμματος ουσίας και της απορρόφησης των κονδυλίων σε όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ