Τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής μέσα από τον Οδηγό Μαγειρικής – Εκδήλωση στην Τύλισο (φωτογραφίες)

Petite Perle 300×250

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε ο Οδηγός  Μαγειρικής του  «7ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» χθες βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, παρουσία πλήθος κόσμου και τοπικών φορέων με τη στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου και τη συμπαράσταση του  Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου και του Συλλόγου Γυναικών Τυλίσου – Η Δίκτυννα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία αναδρομή στο 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, όπου μέσα από ένα ενιάλεπτο βίντεο το κοινό είδε μπροστά του να ζωντανεύουν εικόνες από την προετοιμασία, τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα και την προσπάθεια 55 Πολιτιστικών Συλλόγων στη διάσωση και διάδοση του διατροφικού μας πολιτισμού.

Στην ουσία, οι θεατές είδαν μπροστά τους να ζωντανεύει η θέληση και το μεράκι από τα μέλη του Συλλόγου και την πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη, υπεύθυνη συντονισμού και έκδοσης του Οδηγού Μαγειρικής, να μεταλαμπαδεύει την αγάπη της για τα κρητικά προϊόντα, τις συνταγές και τις «γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, ήθη κι' έθιμα που ζεσταίνουν την καρδιά και αρώματα ξεχωριστά, μοσχοβολιστές εικόνες και χρώματα που αναδύουν μια παιδικότητα».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στον Οδηγό Μαγειρικής:

«Υπάρχουν γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις… Συνταγές που αποκαλύπτουν τον τόπο τους».

Επί σκηνής, η δημοσιογράφος Μαρία Καλλέργη, εκτός της παρουσίασης, συνεπήρε τους θεατές με βιωματικές εμπειρίες, αλλά και με παροτρύνσεις για τη διατήρηση της κρητικής κουζίνας των γεύσεων, των αρωμάτων και των αναμνήσεων.

Η Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης και Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Μαρία Πιτσικάκη ανέπτυξε το θέμα: "Μαλεβίζι… ένας ευλογημένος τόπος".

Η κυρία Πιτσικάκη μίλησε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και για τη δύναμη της γυναίκας, η οποία πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της και να κάνει πράξη τις καινοτόμες και έξυπνες ιδέες που έχει.

Στη συνέχεια της ομιλίας, το λόγο πήρε ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και   Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα: "Κρητική Διατροφή και Υγεία", Λάμπρος Βαμβακάς.

Ο κ. Βαμβακάς μίλησε για την κρητική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα (με μέτρο).

Τα οφέλη της κρητικής διατροφής, έγιναν γνωστά μέσα από μία μελέτη 7 χωρών, τα συμπεράσματα της οποίας είναι:

  • Ο πληθυσμός της Κρήτης είχε τη μικρότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις. 
  •  Οι άνδρες της Κρήτης έχουν 3-5 φορές μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν ΟΕΜ σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.
  • Οι Κρήτες είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα από τις διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Οι διαφορές ήταν τόσες που όλοι οι ερευνητές έκαναν λόγο για "το φαινόμενο της Κρήτης", το οποίο απεδόθη στη διατροφή και στον γενικότερο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η κρητική βοηθά στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου ΙΙ, νόσο Alzheimer και Parkinson και διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης στην κρητική κουζίνα οφείλεται το μυστικό της μακροζωίας.

Ο κ. Βαμβακάς επίσης μίλησε για το Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο, ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, με συντονιστή τον ίδιο. Πρόκειται για μία προσπάθεια της Περιφέρειας στη διάθεση από τα σχολικά κυλικεία της Κρήτης προϊόντων από παραγωγούς και συνεταιριστικές ενώσεις του νησιού και στοχευμένες δράσεις «Αγωγής Υγείας» αναφορικά με το σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Επίσης ο κ. Βαμβακάς τόνισε το ρόλο της νηστείας στην κρητική διατροφή.

Στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Σαρρής, Οικονομολόγος, Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, με θέμα: "Κρητική Κουζίνα -Τουριστικό Προϊόν-Βιώσιμη Ανάπτυξη".

Ο κ. Σαρρής μίλησε για τον θεματικό τουρισμό και πώς μπορούν τα χωριά του Δήμου να συνδυάσουν τον τουρισμό με την κρητική και τοπική κουζίνα. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ συνδέεται η γαστρονομία και  το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού με την κρητική κουζίνα και το Τοπικό Τουριστικό Προϊόν.

Η ενημέρωση για τον Οδηγό Μαγειρικής στην Τύλισο τελείωσε με κάλεσμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους  στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του κάθε οικισμού, ενώ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Μαλεβιζίου Χρύσα Λυρώνη, αφού συνεχάρη όλους όσους βοήθησαν αφιλοκερδώς στην έκδοση του Οδηγού Μαγεριρικής , ανέπτυξε τις πλούσιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, με αφετηρία την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου με τον εορταστικό διάκοσμο της πλατείας Κατσαμάνη και το άναμμα του δέντρου.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Μπάμπης Κουτσογιάννης, Χρύσα Λυρώνη, Γρηγόρης Φασουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τυλίσου Γρηγόρης Περισυνάκης., η πρόεδρος Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη, ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΜ Γιάννης Βάμβουκας, η αντιπρόεδρος ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γαζίου, «Μαλβαζία», Δαμάστας, Κεραμουτσίου, Τυλίσου, Σάρχου και Εθιάς.

Όλα τα έσοδα του Οδηγού Μαγειρικής θα διατεθούν εξ' ολοκλήρου για την αγορά εξοπλισμού στην κλινική Αιματολογίας- Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ".

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι ο Οδηγός  Μαγειρικής δεν είναι απλά ένα βιβλίο συνταγών. Είναι οι γευστικές μνήμες, οι οποίες καταγράφονται μέσα από  παλιές επιτυχημένες συνταγές όλης της Κρήτης για να τις μεταδώσει στις επόμενες γενιές. Είναι η διατήρηση του διατροφικού μας πολιτισμού. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να μπει στα σπίτια όλων… Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Είναι ένας Οδηγός… Ζωής!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ