Ιρανοί αστυνομικοί «βαράνε στο ψαχνό» αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Petite Perle 300×250

Αιμόφυρτους διαδηλωτές και ελεύθερους σκοπευτές πάνω σε στέγες προβάλλουν βίντεο που ήρθαν στο φως με τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του Διαδικτύου στο Ιράν, το οποίο κόπηκε κατά τις ταραχές που οδήγησαν σε μια από τις σκληρότερες – σύμφωνα με αναλυτές – καταστολές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

IranPortests Update:
Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής στη βενζίνη και ήταν βίαιες σε ορισμένα μέρη, επεκτάθηκαν γρήγορα σε δεκάδες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια αυτού του blackout, η καταστολή ήταν «πιο ωμή» σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, δηλώνει ο Κάμραν Μάτεν, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία. «Όλα τα βίντεο που είδα, πριν από τη διακοπή του 'Ιντερνετ, δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης των συγκεντρώσεων και των 'πυρών για να σκοτώσουν' ήταν πολύ σύντομο».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η χώρα του απέτρεψε «μια επικίνδυνη συνωμοσία», που ενορχήστρωσαν κυρίως, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι ορκισμένοι εχθροί της Τεχεράνης.

Αλλά στον απόηχο της σταδιακής αποκατάστασης του 'Ιντερνετ, βίντεο από σχεδόν 100 σημεία των διαδηλώσεων άρχισαν να κυκλοφορούν, δίνοντας μια άλλη εκδοχή των γεγονότων.

Σε αυτές τις θολές, τρεμάμενες εικόνες, διακρίνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών ή να τους χτυπούν με ρόπαλα, ενώ αιμόφυρτα κορμιά κείτονταν στο έδαφος.

Άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους άνδρες, ντυμένους με μαύρη στολή να πυροβολούν ανθρώπους που ήταν στη στέγη ενός κυβερνητικού κτιρίου στην Τζαβανρούντ, στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ.

Efsyn

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ