Δύσκολη υπόθεση η αποζημίωση για την καταστροφή από το δάκο -Σε τρεις μήνες θα γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί τι θα γίνει

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ότι ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών είναι δύσβατος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης το έχει πει πολλές φορές από το βήμα της βουλής απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του βουλευτών αλλά και την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της Κρήτης.

Αυτό είπε και το πρωί της Πέμπτης στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο επιμελητήριο για το θέμα.

Δεν άφησε πολλά περιθώρια, ήταν ξεκάθαρος προς τις προθέσεις τους,  ότι θα προσπαθήσει αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις, με την απογοήτευση να είναι έκδηλη στα πρόσωπα ορισμένων συμμετεχόντων, που μάλλον άλλα περίμεναν να ακούσουν και άλλα συνειδητοποίησαν  ότι τελικά θα γίνουν.

Ο ίδιος κατηγοριοποίησε τις περιπτώσεις ενώ ήταν αυστηρός στο θέμα της δακοκτονίας και στην τακτική που ακολουθήθηκε στην Κρήτη όσον αφορά στους εργολάβους που ανέλαβαν το έργο αυτό.

Ορισμένες φορές τοποθετήθηκε επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος που απασχολεί όλο το νησί, που για πολλούς βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας και της κατάρρευσης της Thomas Cook , ως δικηγόρος αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι οι εποχές που  «ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά»  έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ανακοινώνοντας από την αρχή της τοποθέτησής του, τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να κινηθεί στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων της Κρήτης, με αφορμή την μεγάλη καταστροφή ειδικά στην ελαιοπαραγωγή του νησιού.

"Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές. Η έκταση των ζημιών δεν είναι προσδιορισμένη και πρέπει αυτό να αποσαφηνιστεί.  Οι αιτίες των ζημιών δεν είναι ίδιες. Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικής κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο" ξεκαθάρισε και έβαλε στη συνέχεια το πλαίσιο που θα ακολουθήσει.

Οι μόνες περιπτώσεις που θα αποζημιωθούν είναι οι αγρότες που έχουν χάσει την παραγωγή τους από φυσικά αίτια,  χαλάζι, ανεμοστρόβιλους κ. α . Αυτό αφορά και στα θερμοκήπια.

Αυτή η διαδικασία θα γίνει μέσω ΕΛΓΑ.

 Ειδικά για τους καλλιεργητές  των θερμοκηπίων είπε ότι κατά παρέκκλιση θα αποζημιωθούν εν μέρει από το de minimis διότι αρνούνται να ασφαλιστούν είτε στον ΕΛΓΑ είτε σε ιδιωτική ασφάλιση. Δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις αποζημιώσεις και οι ενδιαφερόμενοι να αρνούνται να ασφαλιστούν σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είμαι μια κακή πρακτική.  Οι αποζημιώσεις μέσα de minimis θα έχουν γίνει μέχρι τέλος του χρόνου όπως ανακοίνωσε.    

 Η καταστροφή από το δάκο

Ο κ. Βορίδης ήταν απόλυτα σαφής στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να συνταχθεί ένας πλήρης φάκελος με στοιχεία και όχι εικασίες για να υποβληθεί στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για να ελεγχθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία. Να υπάρξει δηλαδή καταβολή αποζημίωσης στο πλαίσιο του ειδικού προβλήματος  που ορίζεται στο άρθρου 221 του Κανονισμού 1308/2013

Ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει η περίοδος συγκομιδής για να αποτυπωθεί στο σύνολο της η ζημία, ενώ ήδη έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει και να τεκμηριώσει, εφόσον αυτό προκύψει, τη σχέση μεταξύ ζημίας και κλιματικών φαινομένων, για τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η επιτροπή, που έχει κατά νόμο έξι μήνες χρόνο, αλλά η δουλειά της θα τελειώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα διερευνήσει αν υπάρχει σχέση της ζημίας με τα μη προβλεπόμενα κλιματικά φαινόμενα. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποβολή ενός φακέλου, δυνάμει του άρθρου 221 του Κανονισμού 1308/2013, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αποζημίωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δούμε τι άλλες δυνατότητες υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης, είπε ότι με τον τρόπο αυτό αποζημιώθηκαν για την αγελαδοτροφία,  με 50 εκατομμύρια στην Ιρλανδία. Ποσό ελάχιστο όπως συμπλήρωσε με αυτό που είχε συμβεί.

Στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το θέμα της Κρήτης και δεσμεύτηκε ότι σε δυο με τρεις μήνες θα επιστρέψει για να δουν όλοι μαζί την εξέλιξη του θέματος.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ