Τουλάχιστον πέντε νεκροί από ηφαιστειακή έκρηξη στη Νέα Ζηλανδία

Petite Perle 300×250

To θάνατο πέντε ανθρώπων εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης σήμερα στο νησί Γουάιτ, ανοιχτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, επιβεβαίωσαν οι αρχές, ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα λόγω του άγνωστου αριθμού αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ουακατάνε, περίπου 20 άτομα έχουν τραυματιστεί. «Δεν είμαι σίγουρη για την έκταση ή τη φύση των τραυμάτων τους», είπε νωρίτερα η δήμαρχος της πόλης, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Γουάιτ.

Αρχικά η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι περίπου 100 τουρίστες «βρίσκονταν πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό», ανάμεσά τους και «κάποιοι η τύχη των οποίων αγνοείται», καθώς και για τραυματίες. «Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», είπε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε αργότερα ότι την ώρα της έκρηξης περίπου 50 άνθρωποι, ντόπιοι και ξένοι βρίσκονται στην περιοχή και χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την επιχείρηση.

Το έργο των συνεργείων έρευνας και διάσωσης δυσχεραίνει η πυκνή στήλη λευκής ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων, που είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί. Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα.

George Novak/New Zealand Herald via AP

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη από αυτές το 2016.

Efsyn

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ