Απόφαση χωρίς αστερίσκο ζητά το Μαλεβίζι από την Περιφέρεια για το ενεργειακό ζήτημα

Petite Perle 300×250

Τι θα ζητήσει αύριο ο δήμαρχος και οι φορείς από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Μια ξεκάθαρη στάση στήριξης στα διαχρονικά και πάγια αιτήματα που διατυπώνει σύσσωμο το Μαλεβίζι, όπως αυτά έχουν εμπλουτιστεί μετά και τις αποφάσεις που έχει πάρει η νέα δημοτική Αρχή, θα ζητήσει το μεσημέρι της Πέμπτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μαλεβιζίου και οι φορείς της Δαμάστας.

Το θέμα  εξετάστηκε εκτενώς στην Επιτροπή Ενέργειας  που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της, το βράδυ της Τετάρτης.

Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, συμπεριελήφθησαν και οι προτάσεις μελών της επιτροπής όπως του πρώην δημάρχου Γαζίου Γιώργου Μαρκογιαννάκη που είπε ότι «ο διάολος σε αυτό το θέμα κρύβεται στις λεπτομέρειες», αναφερόμενος στο θέμα της οριστικής απομάκρυνσης των Λινοπεραμάτων, σταθμός παραγωγής και διανομή,  το Μαλεβίζι θα ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να βγάλει συνολική απόφαση επί των εξής θεμάτων:  

  • Να σεβαστεί το χωροταξικό σχεδιασμό που το ίδιο ψήφισε και αναφέρει  της  Κορακιά ως το ενεργειακό κέντρο της Κρήτης
  • Να μη δεχθεί σε καμία των περιπτώσεων το σχεδιασμό για το Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα
  • Να ταχθεί  υπέρ της εξειδίκευσης του αιτήματος τους   οριστικού κλεισίματος και της οριστικής  απομάκρυνσης των Λινοπεραμάτων
  • Να στηρίξει την  απόφαση για την καταβολή ανταποδοτικών οφελών για το έργο της προσαιγιάλωσης   του καλωδίου στην Κορακιά με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση Κορακιά- Αττική και την εξειδίκευση του αιτήματος από την έναρξη των εργασιών του έργου,  με δεδομένο και την χρόνια επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή από τη λειτουργία του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Ανάλογες αποφάσεις άλλωστε έχουν παρθεί με απόφαση  Σταθάκη για τις ενεργειακές κοινότητες σε  άλλα μέρη της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας Γιώργος Σαρρής., είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει  να τοποθετηθεί ξεκάθαρα διότι η στάση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν αμφιλεγόμενη « δεν μπορούν να πατούν σε δύο βάρκες σημείωσε πρέπει να είναι ξεκάθαρη η απόφαση».  

 Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο αγώνας για να καταρριφθεί με επιχειρήματα  η ΜΠΕ  που έχει σε πρώτο πλάνο τη  Δαμάστα

  Ο δήμος Μαλεβιζίου  για το λόγο αυτό θα προχωρήσει στην  υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο  «Χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής του Δήμου Μαλεβιζίου, τόσο στο πλαίσιο του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, όσο και συνολικά ως ενεργειακού κόμβου,  με ενδεικτικούς άξονες τη γνωμοδότηση και εκτίμηση κινδύνου περιβαλλοντικών επιπτώσεων γύρω από την υφιστάμενη ΣΜΠΕ και τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης, καθώς και περαιτέρω θεματικές που ενδέχεται να προκύψουν δυνάμει των ανωτέρω αξόνων».

Επιπλέον θα απευθύνει πρόσκληση στον έμπειρο Νομικό κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με δεδομένη τη σχέση του με το Μαλεβίζι, να αναλάβει επικεφαλής της νομικής προσπάθειας του Δήμου Μαλεβιζίου γύρω από το ενεργειακό.

Ανοικτό παραμένουν τα αιτήματα προς τον υπουργό

Επειδή  τα γραπτά μένουν ο δήμαρχος Μαλεβιζίου όπως και κανείς δεν εφησυχάζει από τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος .

 Η επιτροπή ενέργειας  επαναλαμβάνει προς πάσα κατεύθυνση το ηχηρό ΟΧΙ στη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης στη Δαμάστα και επικροτεί τη συνέχιση της δυναμικής διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου για χωροθέτηση του Σταθμού στην Κορακιά.

– Ζητά να τηρηθεί το Χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης, που αποτελεί Νόμο του Κράτους και οι χρήσεις γης που αποδίδει σε Κορακιά, Λινοπεράματα, Δαμάστα

– Ζητά να εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Δ.Σ. της ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με έγγραφες δεσμεύσεις για το οριστικό του κλείσιμο.

– Ζητά την απόδοση, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ανταποδοτικών τελών σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), στην κατεύθυνση ανάλογων ανταποδοτικών που έχουν αποδοθεί σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από ανάλογες δραστηριότητες, όπως οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης και την εφαρμογή τους από την έναρξη των εργασιών για το μεγάλο καλώδιο.

Παρόντες στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου  ήταν :

  • Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Μαλεβιζίου
  • Καλλέργης Σπυρίδων, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Αλμπαντάκης Μιχαήλ, Αντιδήμαρχος Πράσινης Ανάπτυξης
  • Περισυνάκης Γρηγόρης, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τυλίσου.
  • Μαρκογιαννάκης Γιώργος, Τέως Δήμαρχος Γαζίου
  • Κύρκος Αθανάσιος, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
  • Σαρρής Γεώργιος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, ως εκπρόσωπος της περιοχής
  • Φασουλάς Χαράλαμπος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
  • Πυργιαννάκης Ηρακλής, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  • Πετούση Μαρία, Νομικός

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ