Μια "γροθιά για την ενέργεια

Petite Perle 300×250

Το Μαλεβίζι ισχυροποιεί τη φωνή του, μετά την ξεκάθαρη απόφαση της Περιφέρειας

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

«Για να θωρακίσουμε τον Δήμο σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας, δεν μπορεί ο Δήμος να αντιμετωπίσει μόνος του αυτό που θα έρθει» είπε ο  δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που κλήθηκε να εξετάσει το θέμα του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης και των αιτημάτων που θέτουν σύσσωμοι οι φορείς της Δαμάστας.

Μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας όπου επαναδιατυπώθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο του Μαλεβιζίου, όπως  εξαρχής το έθεσε ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας από την ανάληψη των καθηκόντων του και τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, το Μαλεβίζι επί της ουσίας  πέτυχε αυτό που ήθελε. Να ληφθεί μια απόφαση ξεκάθαρη από την Περιφέρεια Κρήτης, που δεν θα αφορά μόνο το ηχηρό όχι για τον Σταθμό  Μετατροπής της Δαμάστας, αλλά και το θέμα του κλεισίματος των Λινοπεραμάτων, τα ανταποδοτικά οφέλη αποκλειστικά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης , αλλά και τον αγώνα, σε τεχνικό και νομικό επίπεδο  που ξεκινάει το Μαλεβίζι για να αντικρούσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έβαλε στο μάτι του κυκλώνα τη Δαμάστα.

«Δε θα επιτρέψουμε να αφεθεί η Δαμάστα στην τύχη της. Δε δίνουμε την Κορακιά ως ένα επιπλέον σημείο για επιβάρυνση στην περιοχή μας. Είμαστε υπέρ του έργου αλλά  θέλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πότε θα κλείσουν τα Λινοπεράματα και πότε θα φύγουν. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα συμφωνήσουμε ούτε για το μεγάλο καλώδιο. Μπορεί να είμαι υπέρ του συνολικού σχεδιασμού αλλά ως  δήμαρχος Μαλεβιζίου, είμαι υπέρ των δικαιωμάτων του Δήμου».  

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, Γιώργος Σαρρής, που καυτηρίασε το γεγονός ότι δυο κυβερνήσεις δε δέχθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο να πάνε στην περιοχή για να πουν τι θέλουν να κάνουν.

«Κανείς δεν ξέρει που θα γίνει ο Σταθμός Μετατροπής, κανείς  δεν ήρθε εδώ. Ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε το αυτονόητο να ορίζουμε εμείς τη μοίρα μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον Σταθμό Μετατροπής. Η Δαμάστα ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να σεβαστεί το χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης που δεν ανέφερε πουθενά τη Δαμάστα και τις αγωνίες των κατοίκων που θέλουν να μείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Σας ζητώ να μας στηρίξετε έμπρακτα» είπε ο κ. Σαρρής που κατήγγειλε ότι η "Αριάδνη Interconnection" όσον αφορά στο θέμα της αρχαιολογίας λέει ψέματα, καθώς όπως είπε: «Η αρχαιολογία τα συγκεντρώνει όλα στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα».

Η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν κατάμεστη από το Μαλεβίζι. Εκεί ήταν κάτοικοι από τη Δαμάστα, ο αντιδήμαρχος Μπάμπης Κουτσογιάννης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τυλίσου Γρηγόρης Περισυνάκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Γιάννης Βάμβουκας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος, οι  δημοτικοί  σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μανώλης Παπαδομανωλάκης και Δημήτρης Λυδάκης.

Στ. Αρναουτάκης : «Ενώνουμε τη φωνή μας με τον Δήμο»

Λίγο μετά την κατάθεση του ψηφίσματος στο σώμα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έλαβε τον λόγο και απευθυνόμενος στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη στήριξη στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.

Στην αρχή της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχε δρομολογήσει η αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη και  είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το μικρό καλώδιο να έχει ξεκινήσει. Αν θέλουμε να δούμε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη για το νησί, πρέπει να αποδεχθούμε ότι τα καλώδια αποτελούν αναγκαιότητα. Να ακούσουμε τη φωνή των κατοίκων της Δαμάστας και του Μαλεβιζίου. Η φωνή τους ενώνεται με τη δική μας. Να ζητήσουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό για να θέσουμε το ζήτημα, όλα στην Κορακιά. Τα Λινοπεράματα είναι μια μονάδα που πρέπει να κλείσει. Δεν μας κάνει χάρη κάνεις. Είναι εντολή  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να δώσει και αντισταθμιστικά, να δώσει μία επιχορήγηση στον Δήμο. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ζητήσουμε τα ανταποδοτικά. Όλοι οι υπουργοί έλεγαν ναι αλλά ποτέ κανείς δεν έδωσε ανταποδοτικά στην περιοχή. Θεωρώ ότι πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια όλων των βουλευτών μας».

Κατόπιν της διεξοδικής συζήτησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, υιοθέτησε τα αιτήματα του δήμου Μαλεβιζίου και έγινε ψήφισμα του σώματος.  Καταψήφισαν ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μανώλης Συντυχάκης και ο επικεφαλής της "Ανυπότακτης Κρήτης" Γιώργος Πιαγκαλάκης.

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου, αφού ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, για τις θέσεις του δήμου Μαλεβιζίου γύρω από το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, αλλά και συνολικά γύρω από τη χάραξη της στρατηγικής του ως ενεργειακού κόμβου της Κρήτης κι έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

  1. Προτάσσει με κάθε μέσο και τρόπο την τήρηση του Χωροταξικού πλαισίου της Κρήτης, που αποτελεί Νόμο του Κράτους και οι χρήσεις γης που αποδίδει σε Κορακιά, Λινοπεράματα, Δαμάστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περιοχές Αλμυρός, Δαμάστα, Φόδελε είναι απ' τις πιο πλούσιες σε γεωλογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά πολιτισμικά στοιχεία του Γεωπάρκου Ψηλορείτη. Η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός που αναπτύσσουν τα Γεωπάρκα ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης της ενδοχώρας. Η Περιφέρεια μέσα από την ΟΧΕ περιοχών UNESCO Κρήτης χρηματοδοτεί δράσεις εναλλακτικού τουρισμού στην Περιοχή του Γεωπάρκου, ενώ παράλληλα μέσα από την τουριστική της καμπάνια προωθεί τέτοιες δράσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση και αποτελεσματικότητα των προσπαθειών αυτών είναι η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και η αποφυγή δράσεων και υποδομών που το υποβαθμίζουν και αδυνατίζουν το γεωτουριστικό προϊόν. Αυτά αποτελούν προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των περιοχών UNESCO παγκοσμίως.
  • Χαιρετίζει τις αποφάσεις της Επιτροπής Ενέργειας του δήμου Μαλεβιζίου και συντάσσεται με τη θέση και τους αγώνες της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου γύρω από το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, δηλώνοντας ρητά την αντίθεσή του ως προς τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης στη Δαμάστα και συντάσσεται με τη δυναμική διεκδίκηση της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου για χωροθέτηση του Σταθμού στην Κορακιά. Δηλώνει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον ΑΔΜΗΕ για το θέμα της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα.
  • Πρωτοστατεί και συντάσσεται με τον δήμο Μαλεβιζίου, ζητώντας να εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Δ.Σ. της ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με έγγραφες δεσμεύσεις για το οριστικό του κλείσιμο. Στηρίζει, επίσης, το αίτημα του Δήμου να αποδοθεί επιτέλους η περιοχή των Λινοπεραμάτων στην τοπική κοινωνία.
  • Ζητά την απόδοση, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ανταποδοτικών οφελών σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής) και την εφαρμογή των ανταποδοτικών οφελών από την έναρξη των εργασιών για το μεγάλο καλώδιο, στην κατεύθυνση ανάλογων ανταποδοτικών που έχουν αποδοθεί σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από ανάλογες δραστηριότητες, όπως οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης, λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον, τη διαχρονική επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί το Μαλεβίζι από τη λειτουργία του ΑΗΣ.
  • Χαιρετίζει την πρόταση του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο  "Χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής του δήμου Μαλεβιζίου, τόσο στο πλαίσιο του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, όσο και συνολικά ως ενεργειακού κόμβου, με ενδεικτικούς άξονες τη γνωμοδότηση και εκτίμηση κινδύνου περιβαλλοντικών επιπτώσεων γύρω από την υφιστάμενη ΣΜΠΕ και τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης, καθώς και περαιτέρω θεματικές που ενδέχεται να προκύψουν δυνάμει των ανωτέρω αξόνων", καθώς και την πρόσκληση που απηύθυνε η Επιτροπή Ενέργειας του δήμου Μαλεβιζίου στον έμπειρο Νομικό κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με δεδομένη τη σχέση του με το Μαλεβίζι, να αναλάβει επικεφαλής της νομικής προσπάθειας του δήμου Μαλεβιζίου γύρω από το ενεργειακό.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ