Κ. Μητσοτάκης:Βέτο στην ΕΕ αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας

Τελευταία Ενημέρωση:

Την πρώτη συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εφ΄όλης της ύλης στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ σε μία συνέντευξη μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Προϋπόθεση συναίνεσης για λύση στη Λιβύη η ακύρωση του μνημονίου της με την Τουρκία, αλλιώς θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ενώ έδωσε απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας εντός και εκτός της χώρας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα συμβάλλει στη νέα εποχή της χώρας

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης αφορούσε την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Εχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά συνέπεια έχει πολιτική άποψη πολύ σημαντική και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και πολύ ζεστός άνθρωπος» αναφερόμενος και στην σελίδα της στο Facebook. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός ΠτΔ

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε γιατί δεν προέκρινε την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.Ο πρωθυπουργός απέκρουσε την κριτική που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να ανακοινώσει την επιλογή του, λέγοντας ότι το έκανε νωρίτερα από ό,τι είχε υποχρέωση, απάντησε ότι ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός πρόεδρος.

«Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Τον σέβομαι και τον τιμώ, ήταν καλός πρόεδρος, σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει γιατί “όχι και γω”. 

Για το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

   Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω» ανέφερε.

Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός

Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αφορμή το νέο υπουργείο.

“Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης, δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρώτη αξιολόγηση. Κοιτάξτε: Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος, αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός”.

 Βέτο για τη Λιβύη

Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την γερμανίδα καγκελάριο.

Για τον διάλογο με Τραμπ περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Ερωτηθείς για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου “θερμού” επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης”

“Θα πράξω ότι χρειάζεται” είπε ο πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο πρωθυπουργός ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως εκτίμησε πως δεν θα φτάσει ποτέ η Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες οι οποίες αποτυπώνονται και έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι ακόμη στις ΗΠΑ, σε δυο εβδομάδες θα βρίσκομαι στο Παρίσι για μια ακόμη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γιατί υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων» είπε και συμπλήρωσε πως ευρωπαϊκές χώρες, Ισράηλ και Αίγυπτος ανήκουν σε ένα πλέγμα πολύ ισχυρών συμμαχιών

Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο

«Καταλήψεις αδειάζουν, επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει, γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. «1.500 νέοι αστυνομικοί έχουν ήδη προσληφθεί, πήγα και τους είδα. Υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται, προφανώς αυτή δεν είναι μια υπόθεση που τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη» σχολίασε.

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Βλέπουμε διάφορους τύπους με ορμή να πετούν τσιμεντόλιθους δεκάκιλους στο κεφάλι των αστυνομικών» είπε σχολιάζοντας την επιχείριση εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην εισαγγελική αρχή τι θα κάνει. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον ή και να σκοτώσεις κάποιον είναι δεδομένη. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν τα όπλα στα χέρια τους, ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει» σημείωσε. 

Για την οικονομία και τις φορολογικές ελαφρύνσεις

«Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων.  Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Εχω κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα».  

Εχω κάνει «πολιτική καριέρα» με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι

«Τι έμαθε που δεν γνώριζε στους έξι μήνες: Πάρα πολλά, είπε ο κ.Μητσοτάκης. Δεν θα κλειστώ σε χρυσό κλουβί. Μαθαίνω την ανάγκη της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε προσωπικό επίπεδο και το δεύτερο να μη χάσω την επαφή με την κοινωνία, τι λέει ο κόσμος. Θέλω να θυμάμαι πάντα ότι εδώ δεν είμαι μόνιμος. Δεν θέλω να με μπολιάσει ούτε ο ιός της αλαζονείας, ούτε της έπαρσης. Εχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, επιτρέψτε μου να μη ρωτώ την αντιπολίτευση πώς θα τον περάσω. Και περιοδείες θα κάνω, κι αν κάνω καμιά βόλτα σε βουνό, ο κ.Τσίπρας με συμβούλευσε.

Θα γίνουν πρόωρες εκλογές: Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας. Το 2023 υπάρχει ναι, το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές. Η δουλειά μου είναι να αξιοποιήσω αυτή την τετραετία και μετά να ζητήσω την ανανέωση της θητείας μας, χωρίς να θεωρώ δεδομένο το πολιτικό αποτέλεσμα. Εχω κάνει «πολιτική καριέρα» με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν το κάνω ποτέ».  

ΠΗΓΗ: THETOC

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...