Νέο ασφαλιστικό: Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια»

Petite Perle 300×250

Tο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα και αναμένεται να ψηφισθεί εντός του Φεβρουαρίου προβλέπει αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης, σημαντικές αλλαγές στις εισφορές των μη μισθωτών ,αναδρομικά, αλλά και μείωση του «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης αποτελεί τη βασικότερη διάταξη του νομοσχεδίου και αναμένεται να ξεπεράσει το 50% για όσους αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών. Οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία ημέρα ασφάλισης. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης και δίδεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να υπαχθούν σε αυτό. Επίσης περιέχεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και – προς τούτο – προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Οι πέντε μεγαλύτερες αλλαγές που εισάγονται με το νέο ασφαλιστικό είναι οι εξής:

-Επανυπολογισμός συντάξεων: Με την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης θα χρειαστεί – εκ νέου – επανυπολογισμός όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα φέρουν αναδρομικές αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ σε άλλους (όσους έχουν προσωπική διαφορά από τον προηγούμενο επανυπολογισμό) θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση της συγκεκριμένης διαφοράς.

Οι ανταποδοτικές συντάξεις πρέπει να υπολογιστούν αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου, κάποιοι να λάβουν αυξήσεις, εφόσον ο προηγούμενος υπολογισμός είχε βγάλει μικρότερο ποσό.

-Επικουρικές συντάξεις: Μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ, που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5 έως 200 ευρώ, αναμένεται να προκύψει με την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου και στις επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 300.000 με 320.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές με τον Νόμο Κατρούγκαλου, όταν προβλέπονταν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις που στο άθροισμα με τις κύριες ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ.

-Ποσοστά αναπλήρωσης: Αυξήσεις συντάξεων αναμένεται να προκύψουν για ασφαλισμένους με 30 έτη ασφάλισης και άνω από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κλιμακωτά μέχρι τα 40 έτη ασφάλισης. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων θα υπακούουν στη λογική ότι όσο παραμένει ο εργαζόμενος στην εργασία του και στην ασφάλιση τόσο θα αυξάνει η ανταπόδοση. Σύμφωνα με το Βήμα, αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 30 έτη, με στόχο η ανταπόδοση να ξεπερνά (αθροιστικά) το50% στα 40 έτη ασφάλισης. Σήμερα η αναπλήρωση της ανταποδοτικής για όσους αποχωρούν με 40 χρόνια είναι 42,80%. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες παλαιές και νέες συντάξεις που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

-Οι εκκρεμείς συντάξεις: Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί το μείζον θέμα των «ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων» που προσδιορίζονται σε πάνω από 1.000.000. Θα περιλαμβάνει τη διοικητική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων απονομής σύνταξης και εφάπαξ υπό τον «εθνικό ψηφιακό ασφαλιστικό φορέα e-ΕΦΚΑ».

-Απασχόληση συνταξιούχων: Αύξηση στο ποσό της σύνταξης που δικαιούνται οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα επιφέρει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, σήμερα οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν το 40% της σύνταξης και μετά την ισχύ των νέων διατάξεων θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης. Δηλαδή σήμερα η σύνταξη μειώνεται κατά 60% και με την ισχύ του νομοσχεδίου θα μειώνεται κατά 30%.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ