Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό τράφικινγκ

Petite Perle 300×250

Τα αυξανόμενα κρούσματα εργασιακού τράφικινγκ αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με τους εργαζομένους να είναι απροστάτευτοι και απογυμνωμένοι από δικαιώματα, αλλά και την εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς και τις πρακτικές εργασιακής εκμετάλλευσης να είναι στα ύψη, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται καθημερινά» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με τις ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης, είχαν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και είχε καταγραφεί μείωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας κατά 10 μονάδες. Η σημερινή Κυβέρνηση, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ και την υπαγωγή της στη Γεν. Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, υποβάθμισε ουσιαστικά τη λειτουργία του. Και αυτός ο περιορισμός της λειτουργικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας του Σώματος, η κατάργηση της επιχειρησιακής του ευελιξίας και ικανότητας για άμεση δράση και αντίδραση, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας».

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται ότι "τα φαινόμενα εργασιακού τράφικινγκ εντείνονται επιπλέον με τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από οργανωμένα δίκτυα με την οποία παρέχεται φθηνό εργατικό δυναμικό όχι μόνο σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Και επειδή οι εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ αποδεδειγμένα λειτουργούν αποτρεπτικά και μειώνουν το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.     Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εργασιακού τράφικινγκ και πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων;

2.     Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των εργαζομένων και την προσθήκη εργαλείων απαραίτητων για την καταπολέμηση της πρακτικής κατά την οποία δηλώνεται ένας εργαζόμενος και απασχολούνται περισσότεροι;

3.     Δεδομένου ότι  η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας οδήγησε σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πώς προτίθεται να το βελτιώσει και να ενισχύσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών;"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ